Afkoelen in de sauna

zomers weer en sauna

Het klinkt tegenstrijdig, afkoelen in de sauna, maar ik doe het regelmatig. Zonnig weer? Hittegolf? Ja, da's warm. En een saunacabine is ook warm. Maar een goed voorzien saunabedrijf heeft zoveel meer, en dát is wat ik bedoel.

Sowieso mogen eerst die plakkerige kleren uit. En dan voelt een douche al heel goed. Zelfs een warm voetenbad wil er bij mij dan goed in. En ja, erop los zweten in een saunacabine ook.

Maar dan komt het: al is het buiten ruim dertig graden, als ik na de hitte van de saunacabine naar buiten stap, werkt dat verkoelend, tenslotte is de buitenlucht koeler dan de sauna. En in de zomer zie ik dan extra uit naar mijn gebruik van de koelzone: heerlijk, zo'n koude douche, een emmer koud water er overheen, en even een paar keer onder in het dompelbad: hemels!

Dan extra lang zwemmen, drijven en rondhangen in het zwembad. En daarna goed afgekoeld met een koud drankje en een goed boek naar een tuinstoel. Paradijselijk!


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reacties

afbeelding van piet
piet
afkoelen in de vriessauna
afkoelen in de vriessauna , ja dat kan bij thermae son ,heerlijk als het in de zomer buiten warm is en de sauna is min 5 gr.
afbeelding van Els Geelen
Els Geelen
Ik heb veel lichamelijke
Ik heb veel lichamelijke klachten,o.a. fribomialgie,twee nieuwe knieën,etc. Ik ga een/twee keer per week naar de sauna,al 26 jaar en als ik er uit kom voel ik me als herboren. En ik kan inderdaad beter tegen de warmte .En ik ben nooit verkouden. Kan iedereen de sauna aanbevelen.
afbeelding van Claudia Esser
Claudia Esser
Het is heerlijk
Het is heerlijk want je kan de hele dag streeploos bruinworden op die ligbedjes! En inderdaad van 100 naar 30 graden is een heel verschil!
afbeelding van Arend de Zwart
Arend de Zwart
Mijn idee!
Je slaat de spijker op zijn kop. Na een zomerse saunagang heb ik veel meer het idee dat je beter met de warmte kan omgaan. Eigenlijk ga ik liever naar de sauna op een warme dag, dan op een koude dag.

Reactie toevoegen