Amai - Het NK Opgieten in België

Talitha van Beauty Sauna Peize wint de halve finale bij Thermen R

Talitha van Beauty Sauna Peize wint de halve finale bij Thermen R

Twee keer 250 kilometer asfalt en 6 opgietingen tussendoor. Rozig mijn bed induiken na een saunadag zit er niet in na mijn bezoek aan Thermen R.

Maar dat is ok.

Zoevend over Belgische snelwegen geniet ik nog na van de 6 löyly’s die ik mocht bijwonen tijdens het Open NK Sauna Event…

Amai, wat een dag!

Nederland vs. België

Martijn heeft plezier in opgieten. Dat zie je aan Alles (Dit is een woordgrapje. Martijn heet namelijk Alles).

De saunameester mag de dag beginnen en belooft ons vooraf een vriendelijke wedstrijd tussen Nederland en België. Zijn opgieting wordt gedragen door muziek binnen dit thema (‘15 miljoen mensen’, ‘Vlaanderen boven’ en  ‘België’) en de geuren Limoen, Frangipani en Grapefruit.

Martijn Alles

Martijn start zijn opgieting relaxt, met één hand op de rug. Later hanteert hij de handdoek met twee handen en komt er ook nog een waaier-wapper voorbij. Nadat Het Goede Doel haar hit heeft afgerond, krijgen de aanwezigen nog een verrassing.

Met krachtige wappers voorziet Martijn ons van een extraatje: een toegift voordat we naar buiten gaan om te koelen. Om onze suikerspiegelniveau’s aan te vullen, krijgen we van Martijn snoep (in de kleuren van de Belgische vlag) en rood-wit-blauw fruit.

Emoties bij diamanten

En dan: chocoladediamanten. De introductie van de opgieting van Angelique begint al op de tafel buiten. Ik weet daardoor al dat ik me na afloop mag vergrijpen aan een bonbon van caramel en chocolade met een hart van boter, slagroom, witte chocolade en amarene kersen met een korstje van nougatine nootjes, en een kopje huisgemaakte ijsthee.

De opgieting moet dan nog beginnen.

Angelique, saunameester van Thermen Bussloo, is voor haar opgieting geïnspireerd door de film ‘Blood diamond’. Emoties die de film bij haar opriep (onmacht, zachtheid en tederheid, liefde, woede): ze verwerkt deze gevoelens in haar wedstrijd aufguss om de geuren Bergamot-munt, Litsea en Siamhout heen.

De nummer twee van de dag (zowel in volgorde als in de uitslag) bezorgt ons een uitgebreide choreografie op de muziek. Niets lijkt aan het toeval overgelaten: de bewegingen volgen precies op de tonen.

Angelique van Thermen BusslooLater vertelt de saunameester van Thermen Bussloo dat haar dans spontaan ontstaat uit wat in haar opkomt. Ze voedt zich met de muziek en wat de cabine en de mensen erin haar geven. Tegen het einde van de opgieting danst Angelique een Afrikaanse dans met waanzinnige snelheid en zweept zij ons allen op. We hebben kippenvel.

Die chocoladediamant van de chef van Thermen Bussloo na afloop is de amarene kers op de aufguss…

Heet geurnotenlesje

Vrolijke Nancy mag als derde opgieten. Gestoken in een turquoise outfit, met een aqua plastic bloem in het haar en dezelfde kleur bekertjes voor drankjes na afloop op tafel begroet de saunameester van Sauna Palestra ons. Ze laat bij de ingang van de cabine beelden zien van zomers aan de Middellandse Zee.

Nancy van Sauna Palestra

Haar originele insteek voor deze opgieting: we gaan het parfum ‘Acqua’ van Roberto Cavalli reconstrueren in de cabine, een geur geboren aan de Riviera.

Terwijl Nancy ons meer leert over de opbouw van geuren in het algemeen, giet ze behendig water met de etherische oliën Citroen/Limoen, Jasmijn/Lelietjes van Dalen en Musk op. Nancy wisselt handdoeken en een waaier met elkaar af. En ze blijft vooral zo lekker vrolijk.

En dan ruik ik het inderdaad: Acqua hangt in de cabine.

#onelove

Urias zorgt dat we allemaal wat verdraagzamer uit de cabine stappen na zijn opgieting. De Wildcardhouder brengt ons een löyly rondom de wijsheden van Nelson Mandela. Liefde kan ons helen.

Op de woorden van Mandela en Zuid-Afrikaanse popmuziek stapt Urias ritmisch door de cabine. De saunameester van Thermen Houten giet achtereenvolgens Amandelbloesem, Sandelhout, Rozen en Citroengras op.

Behalve handdoeken gebruikt Urias een hartvormige waaier waarmee hij voor een hete aufguss zorgt. Als we afkoelen buiten, voorziet hij ons van een amandeldrankje, een soort milkshake. En wij mijmeren ondertussen over hoe tolerant wij eigenlijk zijn.

Soul woman

Soulmuziek! De bordjes op de opgietcabine in Thermen R verraden al welk thema Jill gaat hanteren. Sam Cooke, Marvin Gaye, Aretha Franklin, James Brown: de saunameester van Sauna Palestra geeft de soul giganten een podium.

Jill van Sauna PalestraZoveel power als de artiesten in hun stem leggen, zoveel kracht gooit Jill in haar handdoekslag. Afwisselend stevig en rustig opgietend laat Jill ons genieten van de geuren Appel/Caramel, Opium, Cederhout/Mandarijn en Kruidnagel/Kaneel.

Tegen het einde van de löyly springt Jill al wapperend rond en wordt de cabine zo vochtig dat het bijna een stoomcabine lijkt. Ze beweegt sierlijk en krachtig door de ruimte. Jill heeft soul.

En Jill heeft humor; ze maakt grapjes als: “Jullie vinden het niks he?” als de gasten tevreden zuchten na individuele wappers. Na afloop wachten ons buiten jaren ’70 snoepjes. Die vinden we ook ‘niks’, Jill, knipoog, knipoog.

Betoverende bellydancer

En dan is Talitha aan de beurt. De saunameester van Sauna Peize is helemaal uit het hoge Nederlandse Noorden gereden naar het zuidelijk gelegen Belgische Roeselare om haar ‘Duizend-en-een-nacht’ opgieting te vertolken.

Talitha van Beauty Sauna PeizeTalitha, gestoken in een outfit uit het Midden-Oosten, begint verrassend: “Zijn er nog zwangere vrouwen aanwezig? Want ik wil wat salie branden en dat is niet goed voor ongeboren kinderen.” Maar de cabine zwijgt en dus ontsteekt Talitha de geurige kruiden en wappert ons met een klein handwaaiertje wat gebrande salie toe om eventuele negatieve energie weg te nemen.

Groen en rode sterretjes die op het dak geprojecteerd worden versterken ook de mystieke sfeer. Dat past perfect bij het verhaal dat Talitha ons gaat vertellen: de geschiedenis van Scheherazade, de jonge bruid die haar man elke nacht cliffhangers voerde opdat hij haar niet zou vermoorden.

(Voor wie de sprookjes van Duizend-en-een-nacht niet kent: De bruidegom, een rijke sultan, was gek geworden na het bedrog van zijn eerste vrouw. Hij koos elke nacht een nieuwe bruid en bracht haar bij de dageraad om voor ze kans had gehad om hem te bedriegen. Zo niet Scheherazade, die zo spannend kon vertellen dat hij duizend-en-een nachten haar leven spaarde tot de sultan genezen was van zijn gekte.)

Talitha is onze eigen Sheherzade. Wij hangen aan haar handdoeken. Subtiel verwerkt ze de geuren die ze opgiet in het verhaal en de hapjes die we later krijgen.

Want: Scheherazade en haar man drinken Sinasappel/Munt thee en dat ruiken we vervolgens. De jonge bruid brengt elke avond sfeer voor ze begint te vertellen met Wierook en ook die opgietgeur brengt ons op die plek.  De koning besluit zijn vrouw niet te vermoorden en er volgt een groot feest: we ruiken de Roos/Patchouli van de tweede bruiloft. Na afloop drinken wij ook muntthee met sinasappel, eten we gulzig van de baklava en genieten we van yoghurt met rozensiroop.

De Drentse saunameester laat diverse technieken zien, vertelt ogenschijnlijk moeiteloos haar verhaal en bouwt zowel spanning als hitte op. Sierlijk als een buikdanseres beweegt Talitha door de cabine.

De lange reis wordt beloond: de betoverende bellydancer wordt met haar opgieting eerste van de dag. 


Reacties

Dank je!
Dank je wel, Yvan. Wat leuk om te horen!
afbeelding van Yvan
Yvan
Verrassend, Inspirerend, mooi, emotie
Heerlijk, om zo een schitterende dag opnieuw schriftelijk te kunnen beleven. Mooi geschreven Nathalie. Ik ben alvast een grote fan van saunagespot!

Reactie toevoegen