Buddha 2.0 - Het NK opgieten in Thermen Houten

Fabian van Dijk bamboe

Fabian kleed de saunacabine aan met boeddha beelden en bamboe.

Lekker dichtbij deze keer. Een half uurtje rijden naar Houten met de belofte om de hele dag te genieten van opgietingen en tussendoor van het mooie weer. Ik verheug me op een geweldige dag. 

Het deelnemersveld is vandaag weer erg sterk. Er doen twee winnaars van eerdere jaren mee en verschillende saunameesters die ook internationaal succesvol zijn bij opgietwedstrijden. Ik beschijf hieronder kort de opgietingen waarbij ik start met de winnaars.

Buddha 2.0 

"Geniet van de rust en stilte zodat ook de kleine dingen je opvallen. Wat ruik je, wat zie je, wat proef je? Laat al je zintuigen werken." Fabian van Dijk van Thermen La Mer heeft een meditatieve opgieting in gedachten. Hij vertelt dat dit idee ontstond tijdens een diner in restaurant Little Buddha in Amsterdam. Hij vroeg zijn tafelgenoot om stilte en samen zijn ze gaan luisteren naar de mensen om hen heen en bewust gaan ruiken en proeven van het eten.

Fabian van Dijk

Fabian heeft een speciaal team om hem te helpen met de aankleding. En het ziet er dan ook mooi uit. Ik zie bamboe ornamenten aan de muur hangen en bij de kachel staan dikke bamboepalen tegen de muur. Een leuk detail vind ik de sauna-emmers. Hij heeft ze omkleed met bamboestokjes zodat ze een hele andere look krijgen. Op dezelfde manier heeft hij ook enkele manden geprepareerd. Eentje staat erbij de kachel, de andere midden in de cabine. Ik ben benieuwd wat hij daarmee van plan is. Pas halverwege de opgieting vallen me ook de Buddha beelden op die tussen de gasten op de saunabanken staan. 

De opgieting heeft een mooie opbouw in warmte. Wat ik echt geweldig vind aan Fabian is zijn techniek. Hij doet de ingewikkeldste bewegingen terwijl hij stevig op zijn benen blijft staan met het gemak alsof het een basismove is. Hij straalt rust uit en neemt de tijd om de opgieting te starten met het aansteken van nag champa wierook. Daarna volgen nog frangipani, mandarijn en lotusbloem.

En dan die mand in het midden van de cabine. Fabian gooit er halverwege de opgieting droogijs in. Er komt meteen een heleboel rook vanaf die over grond kringelt en de vloer van de sauna bedekt. Het opgieten en wapperen krijgt nu een extra effect omdat je de rook ziet bewegen met elke wapper van Fabian. Buiten wacht een glaasje limonade met munt en een fortune cookie. 

Met deze opgieting verovert Fabian de eerste plaats in deze halve finale.

4 elementen

Jimmy Trioen is saunameester bij Thermen R. Hij staat vandaag volledig in het wit in de cabine. Boven de kachel projecteert hij beelden die te maken hebben met de 4 elementen en als muziek gebruikt hij filmmuziek van Avatar, King Arthur en Gladiator. Wat me direct opvalt bij deze opgieting: Jimmy besteedt heel weinig tijd aan het opgieten van het water. Wat mij betreft erg slim want de kachel staat tegen een muur waardoor je steeds je rug naar het publiek keert als je water op de kachel giet. 

Jimmy Trioen

Jimmy wil zich volledig concentreren op de gasten. Bij de start van elk element gaat hij in het midden van de cabine staan en maakt met zijn handen en armen een symbool in de lucht. Zijn bewegingen volgen een choreografie. de handdoek wappert perfect mee en hij gebruikt verschillende technieken zodat hij ook de mensen in de hoeken kan bereiken. De jury heeft deze opgieting al omgedoopt naar "ballet van de vier elementen".

De elementen die langskomen zijn:

  • Lucht (lavendel): symbool voor ons denken
  • Water (chinese munt): veranderlijk element, geeft leven
  • Aarde puur berkensap): stabiel element, natuur
  • Vuur (berken terva): transformatief elelement, energie

Weer buiten begint het feest pas echt. Jimmy heeft bakjes fruit met slagroom klaargezet en een plakkaat Belgische chocolade met daarop geprint de 4 elementen. 

Canada

Benoit CanadaOok Benoit de Bock is een opgietmeester van Thermen R. Het eerste dat hij zegt: "Ik ben verliefd". Ja inderdaad, na een opgietsessie in Canada is hij verliefd geworden op Andrea. Deze maand komt ze voor langere tijd naar België. Vandaar dat deze lovebird Canada als thema heeft gekozen.

Hij begint met de Ho'oponopono song: "I am sorry, please forgive me, I love you, thank you". Hij gaat verder met Andrea Bocelli en Celine Dion die samen My Prayer zingen en draait tot slot een nummer van Lindsey Stirling. Ik geniet ervan, een romantisch thema met zoete muziek en geuren zoals eucalyptus dives, lavendel, esdoorn takken/witte ceder/den.

Benoit is actief en heeft een energieke uitstraling. Hij is lekker druk in de cabine en stookt de sauna flink op. Eenmaal buiten geniet ik van een bosvruchtendrankje en begin snel met koelen.  Daarvoor heeft Thermen Houten trouwens een perfect dompelbad in het formaat van een zwembad. Ok, dit heeft niets met de opgieting te maken maar wilde ik toch even delen.

Kwambili the return

Nog een saunameester van Thermen R is Yvan Fermyn. Hij was afgelopen jaar winnaar met een duo en ook dit jaar is hij alweer verzekerd van een plek in de finale in een duo met Oshin. Vandaag geeft hij een solo opgieting. Het is een vervolg op een eerdere aufguss die draaide rondom een reis naar Afrika waar de hoofdpersoon, Kwambili, is blijven hangen. De titel van deze loÿly zegt het al, hij wil terug naar Nederland/|België.

Yvan Fermyn

De opgieting begint met een gedicht in een lokaal Afrikaans dialect, Ahonda. Het is bedoeld om slapende kinderen te behoeden voor boze geesten. Vervolgens komt er een regendans. Die is trouwens perfect gelukt want ondertussen regent en hagelt het buiten. Omdat Kwambili is geïntegreerd in een Afrikaanse stam wil hij afscheid nemen. Daartoe geeft hij een ketting terug die hij kreeg als teken dat hij was opgenomen in de stam. En hij neemt afscheid van een vrouw die hij heeft ontmoet in Afrika.

Kwambili heeft een hele rustige techniek. Ik kijk vol bewondering hoe hij met twee vaandels in zijn uitgestoken armen ronddraait om zo de lucht in de cabine in beweging te brengen. Hij heeft zijn timing ook perfect onder de knie. In het liedje zit het geluid van een brullende leeuw. Precies tijdens de brul spring hij naar voren met de mimiek van een leeuw. Yvan gebruikt gemengde geuren zoals innerlijke rust (geranium, ceder en limoen), stimulans (citroen en mirte) en vertrouwen (ylang ylang met amyris).

Buiten drinken we een ananasdrankje en ligt er een Oreo koekjes. Van Yvan hoor ik later dat zo'n Oreo koekje symbool staat voor een donker iemand die het leven van een blanke uitprobeert: zwarte buitenkant met een witte vulling.

I am a robot

René - I am a robotRené van Wolferen van Spa Zuiver heeft zich diep in het thema ingeleefd. Buiten staat hij nog in een zwarte spijkerbroek met overhemd. Als we in de sauna zitten wordt hij op een steekwagentje binnengereden terwijl hij van top tot teen gekleed is in een morphsuit. Hij wordt neergezet waarna zijn helper een knopje omzet zodat deze "robot" actief wordt. Aan het einde van de opgieting verdwijnt de robot weer op het steekwagentje.

Met robot bewegingen loopt René naar de kachel en begint zijn opgieting. Op de muziek van Kraftwerk en Coldplay geeft hij een mooie opgieting met goede wappers. Ik voel ze allemaal en heb meerdere keren kippenvel. Als geuren gebruikt René frangipani, opium en een geur die hij omschrijft als eucamint (een combinatie van eucalyptus en mint). 

Buiten staat een beker verfrissende limonade en een heleboel snoepgoed. En nu merk ik dat ik honger heb want ik heb meerdere rondjes langs de hapjes gemaakt. Hij had de snoepjes op stokjes geprikt en daar kleine robots van gemaakt. Ik moest natuurlijk wel alle soorten robots testen voor deze review. Ze waren allemaal even lekker.

Night of the prom

Gerald SnellinkMeestal giet Gerald Snellink op in sauna Saré. Vandaag staat hij in de halve finale van het Sauna Event. Hij heeft flink uitgepakt. Buiten staat een geluidsinstallatie en een beamer waarmee hij beelden door de ramen projecteert op de wand boven de kachel. Binnen zie ik een rookmachine. Gerald gaat meerdere zintuigen aanspreken. 

Beamer Gerald SnellinkAllereerst onze ogen, we zien geprojecteerde poppetjes en patronen op de wand achter de kachel. Dan onze neus: de geuren zijn groene thee, groene limoen, groene appel en Sauna Gold. Inderdaad een groene opgieting met een gouden randje. Natuurlijk worden ook onze oren getrakteerd. Als thema kiest hij Night of the Proms. Dit is een concertreeks waarbij klassieke muziek gecombineerd wordt met pop. Tijdens het laatste nummer "Music (was my first love)" gaat ook de rookmachine draaien.

Eenmaal buiten genieten we nog na met een stukje fruit.  


Over Erik
afbeelding van Erik
Via Sauna Gespot kan Erik zijn sauna hobby combineren met zijn werk op het internet. Erik schrijft saunareviews, artikelen over sauna bezoek en over leuke arrangementen.

Reactie toevoegen