Columnist Coen ging naar Sauna Velp

Sauna review en ervaringen

In de Gelderse gemeente Rheden, vond ik Sauna & Beauty Velp in een stijlvol uitziend herenhuis uit de negentiende eeuw. Ik had van tevoren de website bekeken, en kijkend naar de façade vroeg ik me af hoe men in vredesnaam al die faciliteiten erin gepropt had. Ik bedoel, een herenhuis is natuurlijk relatief groot, maar het is maar een huis, en omdat Velp niet bepaald een wereldstad is, heeft men voor een bescheiden stadssauna best veel faciliteiten: zes saunacabines, een stoombad en een kruidentempel is voor zo'n bedrijfje eigenlijk vrij goed.

Indeling en faciliteiten

Eerst maar eens binnenkijken. Ik kom binnen in een statige gang, en word voor de kleedkamer naar boven verwezen, een stijlvolle trap op. Als ik ben omgekleed en de sleutel afgeef, wordt mij een rondleiding aangeboden. Die kan ik van harte aanbevelen, want nieuwkomers raken anders beslist de weg kwijt op de verschillende verdiepingen! Al die faciliteiten in dat herenhuis krijgen moet een enorme legpuzzel zijn geweest, want het voelt een beetje als een labyrinth (op een prettige manier). Het restaurant is verdeeld over hoekjes en gaatjes, rustruimtes zijn hier en daar tussen gestopt, en je vindt op de gekste plekken cabines, ook op het dakterras. Overigens is het met die cabines nog moeilijk om ze te onderscheiden ook, want maar liefst vier stuks heten 'Finse sauna', alleen de temperaturen en de kachels verschillen. Een daarvan is de opgietsauna op het dakterras, en die heeft daar achter nog een knusse wijnvatsauna. Het stoombad en twee andere cabines zijn in de kelder terechtgekomen - best een leuke setting voor een stoombad, trouwens, het lijkt wel een oude wijnkelder of zo met typische keldermuren. Eigenlijk zie je alleen aan de fraaie natuurstenen zitbanken dat het een cabine is. En aan de stoom, natuurlijk. Als die er niet was, zou je je zo kunnen indenken dat je daar ooit tussen de rekken met wijnflessen had kunnen zitten.

Interieur

Ik heb even goed nagedacht hoe ik het décor zou beschrijven, want daar is geen eenduidig etiket op te plakken. Er kwamen mij woorden in gedachten als 'rommeltje' en 'eclectisch'. Maar eigenlijk had ik gewoon de indruk dat degene die het interieur bedacht had niet goed kon besluiten of hij nu een oudhollands herenhuis aan het inrichten was, een gemoderniseerde boerderij, een barokke stijlwoning, of een klassieke Romeinse of Griekse tempel. Het is een mengeling geworden van heel verschillende stijlen. Maar tot mijn eigen verbazing stoorde dat helemaal niet. Integendeel, op de een of andere manier is het een luxe aandoende toevoeging geworden aan de stijlvolle bouwkundige herenhuiselementen die je overal ziet, met als gevolg dat je het gevoel hebt op bezoek te zijn in de woning van een vooraanstaande figuur die toevallig ook een heerlijke spa in huis heeft. En dat geeft alleen al bij het rondkijken een soort verwengevoel.

De praktijk

Maar natuurlijk was ik gekomen om de faciliteiten ook werkelijk te gebruiken. De warme douches waren prima. Maar ik was niet vreselijk enthousiast over de voetenbadjes: twee stuks, zo groot als een ondiepe gootsteen, en in feite lijkt het ook op een aanrechtblad met dubbele gootsteen die iemand toevallig op de grond heeft gezet. Compleet met eenvoudige mengkraan zoals je die veel in goedkope badkamers ziet. Niet echt het luxe idee van de rest van het interieur. En omdat het er maar twee zijn, constateerde ik dat er af en toe filevorming en vertraging bij optreedt. Maar het was gauw vergeten toen ik een Finse sauna uitprobeerde. Lekker heet, meteen goed. Ook het stoombad beviel me prima.

Na een rustpauze in een ruimte met een knapperend haardvuur besloot ik de dagelijkse klankschaalsessie uit te proberen. Dat had ik in een ander bedrijf al wel eens gedaan, maar degene die deze sessie verzorgde had een aanzienlijk groter arsenaal instrumenten en geluiden. Het was een hele belevenis voor de zintuigen want er was voortdurend iets anders te horen, en er was een heerlijk geurtje opgegoten. Dit samen hielp het mediteren zo goed dat ik stomverbaasd was dat de tijd al voorbij was toen het einde werd aangekondigd.

Later probeerde ik nog het dakterras uit, met de wijnvatsauna en de opgietsauna. Dat wijnvat is gewoon leuk om te zien, en de opgietsauna is er natuurlijk voor een fijne opgieting - waarvan er , net als de klankschaalsessie één per dag wordt gehouden. Prima verzorgd met een goed assortiment geuren, goede wappers, en voor de liefhebbers een afsluiting met mentholkristallen.

Horeca

Tijd om het restaurant uit te proberen. Je moet daar een beetje uitkijken waar je gaat zitten, want er zijn zoveel verborgen hoekjes en gaatjes dat je uit het zicht van het personeel kunt zitten. Maar geef even een seintje bij de bar, dan staat er al gauw iemand bij de tafel om een bestelling aan te nemen. Ik vergeleek de prijzen op de kaart met gerechten van elders waarvan ik de prijzen wist, en concludeerde dat ze een beetje hoger waren dan ik gewend was. Maar niet exorbitant. In elk geval was het eten uitstekend, en was de bediening vriendelijk en efficiënt.

Zwembad

Ik besluit mijn bezoek altijd graag met een extra zwemrondje, en ik moet zeggen dat ik dit een prettig zwembad vond - een goede rechthoekige afmeting zonder ruimteverlies, doorgang naar buiten, waterval in het bad waar je onder kunt staan - ik had het er goed naar mijn zin.

Tot slot

Men heeft in Velp heel veel goed gedaan, en optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Sauna & Beauty Velp doet met zijn faciliteiten en inrichting het statige pand eer aan, en is voor liefhebbers van zo'n gezellige en fraaie ambiance beslist een bezoek waard.


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reacties

Wat gaaf dat jullie zo
Wat gaaf dat jullie zo enthousiast zijn.
afbeelding van Carlina
Carlina
Wat een leuk stukje
Wat een leuk stukje over mijn favoriete sauna! Wat goed verwoord. Jammer dat je geen behandeling hebt gehad bij sauna velp, de hamam is echt geweldig. Ik moet zeggen het interieur vind ik er wel echt helemaal in passen niet over the top, precies goed. Ik kom hier erg graag en zal deze sauna ook zeker bij iedereen aanraden.

Reactie toevoegen