Een luxe hamamdoek in de sauna

Luxe Hamamdoeken met een verhaal

Luxe hamamdoeken met een verhaal

Een handdoek waar je blij van wordt. Met de luxe hamamdoek van Happy Towels ga je voorbereid de zomer in.

Uit onze probeersessies concluderen we het volgende:

Voordelen:

 • Met bamboevezels
 • veel zachter dan een volledig katoenen doek
 • licht van gewicht en snel droog
 • zeer zacht en soepel
 • mooie designs 
 • makkelijk om je middel te knopen
 • heel klein op te vouwen

Nadeel:

 • dun, dus je voelt de houten banken beter
 • vanwege het gebruik van bamboe en de ambachtelijke productie zijn deze doeken iets duurder

Wat is een hamamdoek?

Een hamamdoek komt oorspronkelijk uit Turkije en heet ook wel een pestemal of fouta.  Deze doeken worden gemaakt van katoen en gebruikt als omslagdoek of droogdoek. Door hun lichte gewicht, hoge vochtopname en soepelheid zijn ze niet alleen populair als strandlaken maar ook als sauna doek.

De hamamdoeken van Happy Towels zijn extra speciaal vanwege het gebruik van bamboe vezels. Sinds vorig jaar is Happy Towels hiermee gaan experimenteren en heeft zo hamamdoeken ontwikkeld die zachter zijn en een nog groter absorptievermogen hebben. 

Hoe beviel deze fouta?

verpakking happy towelsWat me meteen opviel is de vrolijke verpakking. Geen saaie standaard doos en kleur. Ik kreeg een vrolijk pakket in de brievenbus.

Vervolgens heb ik deze een keertje gewassen en meegenomen naar Thermen Binnen den Maas. Daar was ik voor een voorronde van het Sauna Event 2014.Tijdens zo'n dag maak ik 6 wedstrijdopgietingen mee en dat leek me een mooie vuurproef voor deze fouta.

De doek heeft zich al snel bewezen als waardevolle accessoire in de sauna. Ten opzichte van een degelijke badhanddoek zijn er verschillende voordelen:

 • In deze doek zijn ook bamboevezels verwerkt. Dat maakt deze doek zachter dan katoen. Dat is trouwens ook meteen de reden dat deze doek iets duuurder is. 
 • De hamadoek is licht, soepel en dun. Je kan de doek makkelijk meenemen in je tas en ook gedurende de saunadag merk je dat deze doek lichter aanvoelt.
 • Er zijn vele kleuren en designs. Daardoor zijn de doeken mooi om naar te kijken en ook geschikt om als omslagdoek te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je de doek makkelijk terugvindt tussen de andere handdoeken aan de haakjes.  Maar dat laatste is misschien een mannenargument.
 • De doek is zeer ruim, ik kan er volledig op liggen. 
 • Het absorptievermogen is groot. Na een paar opgietingen voelt de doek wel nat aan. Dat is overigens hetzelfde als bij een gewone handdoek. Ik wissel daarom ook altijd tussendoor. 

Er zijn natuurlijk ook nadelen, of eigenlijk één nadeel. De handdoek is vrij dun en daardoor minder zacht als je op de houten saunabanken zit of ligt. 

Een doek met een verhaal 

Wat ik leuk vind aan deze webshop is het verhaal erachter. De eigenaar is verliefd geworden op het land én een vrouw. Hij heeft een tijdje gewoond in Turkijke en de taal geleerd.  

Hij woont ondertussen weer in Nederland en laat zijn doeken maken door een Turkse wever, Metin. Hij maakt de doeken extra lang en gebruikt bamboe vezel. Metin spreekt geen woord over de grens maar maakt wel mooie traditionele handdoeken. Hij is de derde generatie handdoekwever en hij en zijn twee broers hebben het vak geleerd van hun vader, moeder en opa.  

strandlaken grijsblauw met streepjesEn omdat Cor, de eigenaar van Happy Towels, zo goed thuis is in Turkijke en de taal spreekt kan hij Metin helpen om zijn hamamdoeken te verkopen in Nederland. Het hele verhaal, inclusief foto's, kun je terugvinden op de site. 

10% korting

Ik heb Cor gevraagd of hij een leuke korting wilde maken voor de bezoekers van saunagespot.nl. Dat heeft hij gedaan. Gebruik de code die hiernaast staat en bestel voor 18 april jouw hamamdoek. 

Bestel een Happy Towel

*Sponsored promotion* 


Over Erik
afbeelding van Erik
Via Sauna Gespot kan Erik zijn sauna hobby combineren met zijn werk op het internet. Erik schrijft saunareviews, artikelen over sauna bezoek en over leuke arrangementen.

Reactie toevoegen