Een maatje meer of minder

Column sauna

Ik ging tot nu toe altijd in mijn eentje naar de sauna. Maar natuurlijk zag ik vanaf het begin wel dat saunabezoekers heel veel in koppels gaan. Er zijn wel solosaunagangers, maar ik heb eigenlijk altijd de indruk gehad dat er meer saunabezoekers waren die een saunamaatje hadden - hun partner, een vriend of vriendin, een collega, er zijn allerlei mogelijkheden. Sommige saunagangers komen zelfs in hele groepen voor.

Saunabedrijven mikken bewust op koppels. Logisch, dan heb je meteen twéé gasten, dat is twee keer zoveel kans op omzet als met één.

Maar ik had zelf geen saunamaatje. De allereerste keer dat ik ging, vond ik dat jammer. Maar dat ging snel over. Ik hoorde wel eens discussies onder koppels over hoe lang ze zouden blijven, wat ze zouden doen, enzovoorts, en soms bleken daar hele onderhandelingen voor nodig te zijn. En werden er compromissen gesloten. Ik bedacht dat als je alleen gaat, je het voor het zeggen hebt: je kunt doen wat je zélf wilt.

Het enige nádeel wat ik ervoer, was dat een heleboel aanbiedingen niet voor mij golden, omdat het merendeel voor twee personen is. Dus zocht ik uitgebreid op internet naar acties (zo kwam ik ook op saunaenthermen.nl, nu saunagespot.nl) om toch hier en daar nog een voordeeltje uit te slepen.

Maar alleen gaan vond ik verder niet erg, ik vermaakte me prima.

Tot ik een prijsvraag won: een verwenarrangement voor twee personen - gratis toegang tot een populair saunabedrijf, gratis lunch, en een rasul. Leuk! Maar zonde om dan alleen te gaan, want dan gooi je in feite de helft van de waarde weg, toch?

Nou hoorde ik dat een neef interesse had gekregen in saunagang - dat was begonnen met saunagebruik bij het zwembad, en vervolgens in het buitenland. Daarop hoorde hij van mij dat er in Nederland zulke uitgebreide complexen bestaan. En dat ik die regelmatig bezocht. Dat leek hem wel wat...

De logische keus was dus om hém mee te nemen. En we spraken een datum af. Vrienden van hem hoorden welke sauna het was, en dat hij er met mij heen zou gaan, en vroegen hem of hij dat niet 'gek' vond. Grappig genoeg moest ik daar zelf ook even over nadenken. Maar nee, toch niet zo gek, bij nader inzien.

Omdat zijn ervaring zo  beperkt was, heb ik hem onderweg de principes van een verstandig saunarondje uitgelegd, verteld wat voor faciliteiten we mochten verwachten, en toen kon het avontuur beginnen.

Hij vond het fantastisch. Zo fijn zelfs dat ik wat ongeduld bespeurde: rustpauzes mochten niet te lang duren, want we hadden nog meer te doen! De opgieting was wel even wat heftig, misschien was bovenaan beginnen toch niet het beste idee, maar het een na het ander was leuk, lekker en ontspannend. En de hele ervaring viel goed in de smaak.

Wat vond ik er zelf nou van? (Want ik was tenslotte gewend alleen te gaan.) Nou, een saunamaatje heeft dus beslist ook wel voordelen. Het is beslist gezelliger te noemen, want je hebt aanspraak. Aan de andere kant krijgt 'rust' bij zo'n soort bezoek een andere definitie dan als je solo gaat. Maar op zich vond ik dat niet hinderen. En ik had een hele fijne dag.

En mijn eenmalige maatje? Die zei: 'Je ziet hier wel héél veel verliefde stelletjes.' En hij begon hardop te mijmeren over hoe zijn verloofde het zou vinden, en hoe het zou zijn om haar mee te nemen...


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reacties

Kan verschillen
Monique, ingaan op dat idee - of niet - laat ik aan de redactie over... :-) En wat 'delen' van die sauna's betreft, het kan enorm verschillen wanneer je gaat, naar welke cabines je gaat, enz. Jij noemt bijvoorbeeld de Zwaluwhoeve. Nu weet ik niet of je met 'de stilte aan zijn laars lappen' de stilte in de cabines zelf bedoelt, of hoe druk het complex in het algemeen is, maar ... ik vond het in de cabines bij de Zwaluwhoeve wel meevallen, de keren dat ik er ben geweest. Buiten was het altijd een drukte van belang, en over de enorme wachtrij voor de opgietingen zullen we het maar niet hebben. Maar ik kon er in de gewone cabines altijd tot rust komen. En, zoals ik al zei, het kan er heel erg van afhangen wánneer je ergens komt. Als je bijvoorbeeld de twee revisies op saunagespot leest van De Heuvelrug in Veenendaal - een van Erik en een van mij - dan krijg je twee heel verschillende beelden wat drukte en lawaai betreft.
afbeelding van monique
monique
Stiltesauna's
Hallo Coen en Erik, bedankt voor jullie reactie, ik zeg deel deze sauna's. Dit is zo'n leuke site, is dat nog een idee om hier te vermelden wat de "rustiger" sauna's en de "gezellige" sauna's zijn. Mijn ervaring is zowiezo dat De Zwaluwhoeve een sauna is (die ook ontzettend veel gratis toegangskaarten vergeven) een sauna is die de stilte een beetje aan de laars lapt. Idee...??
Een goed punt, net wat je
Een goed punt, net wat je wilt. En als je vaker naar de sauna gaat weet je op een gegeven ook beter waar je vindt wat je zoekt.
soms wel een ingreep
Soms grijpt personeel wel degelijk in. Ik heb in diverse saunabedrijven meegemaakt dat personeel om stilte verzocht - dat heb ik bij een kruidenbad meegemaakt, in een stiltesauna en bij opgietingen in diverse bedrijven. Veel bedrijven zijn zich bewust hoe graag sommige gasten rust hebben, en ze reageren als dat niet goed gaat. Aan de andere kant zijn er ook saunabedrijven waar 'gezelligheid' (lees: kletsen) juist een reden schijnt te zijn dat de stamgasten er graag komen, en daar gaat het er heel anders aan toe. Het is maar wat je wilt. Ik weet inmiddels welke bedrijven ik om die reden liever mijd, en waar ik beter heen kan gaan. Dat is gewoon iets om zelf rekening mee te houden.
Wat zijn de regels
Als saunaganger weet je dat stilte de norm is en vaak staat dit in de huisregels. Maar... veel gasten zijn van mening dat een stilte sauna apart aangegeven zou moeten worden, of ze mensen dat ze niet hard praten, of ze denken dat er voor hen een uitzondering is. Je hebt ook maar twee mensen nodig om de stilte te verbreken en soms wel 10-20 mensen om de stilte te bewaren. Bedankt voor je reactie.
afbeelding van monique
monique
"saunamaatjes" vaak irritant
Waar ik/wij ons erg aan kunnen storen is dat tegenwoordig de sauna als een dagje uit wordt beleefd. Dus ook de daarbij behorende gesprekken. Vriendinnen die elkaar lang niet hebben gezien, of die elkaar toch iedere dag zien, maar "gewoon" veel te roddelen hebben. Voor mij/ons en ik denk voor velen is de sauna een dag om uit te rusten, bij te tanken en het gaat steeds erger worden.. Dat gepraat en soms zelfs geschreeuw in de sauna. Ja ik ga ook graag met een maatje, maar we houden ons aan de regels.. Soms geef je het aan aan het personeel, en wordt er niets aan gedaan. Jammer...

Reactie toevoegen