Een Perfecte Dag in de Sauna - Sauna Event 2014

Hans Barendse van Thermen Bussloo

Hans Barendse van Thermen Bussloo met zijn Vincent van Gogh opgieting

Op donderdag 10 april vond in Thermen La Mer in Almere de eerste halve finale plaats van het Saunameester Event 2014. Voor degene die er niet bij kon zijn een kleine beschrijving van wat er die dag te beleven viel.

Een Perfecte Dag

Om half twaalf werd de aftrap gegeven door Jesse Scheffers van de Wellnessboot uit Mill. De titel van zijn opgieting “Een Perfecte Dag” was een goede omschrijving van de sfeer op deze wedstrijddag. Volgens Jesse zijn de ingrediënten van zo’n dag;  relaxedheid, een verrassing, gezelligheid en warme liefde. Deze sfeer wist hij goed neer te zetten met zijn strohoed, bloemen en heerlijke milde warme wappers met bijpassende geuren als honing, lavendel, terva/dennen en roos.

Jesse had mooie moves op de bijpassende muziek van Cat Stevens en Wild Cherry. De sfeer was gezet. Een perfect begin van een perfecte dag.

Evolution 2 The Elements

Hierna werden we door Sebastiaan Ottens van de Leeuwerikhoeve verrast met een sequel. Zijn succesvolle Evolution löyly kreeg een vervolg. In Evolution2 The Elements werd een sfeer opgebouwd van de ruimte met daarin de elementen Water door de geur Amber, Lucht en de geur Heaven, Aarde door Mirre en de geur Ylang Ylang vertegenwoordigde het Vuur.

De cabine was omgetoverd in een sterrenhemel en door blacklight oplichtende handdoeken en waaiers zweefden door de cabine om voor de gasten een hele mooie serene sfeer te maken met indrukwekkende wappers. Sebastiaan had hier bij ontspannende viool muziek en muziek uit de Da Vinci code. Zijn intentie de gasten een heel lekkere basic opgieting te laten beleven pakte heel heel prettig uit.

De 4 Elementen

De derde aufguss werd gegeven door Marry en Henk van Sauna Peize. De titel De 4 elementen leek op het vorige thema maar de opgieting had een geheel andere insteek. De saunameesters verbeelden de manlijke- en vrouwelijke elementen; Lucht en vuur en Aarde en water. Zij hadden hun lichaam beschilderd in bijbehorende kleuren rood en wit, groen en blauw. Ook de geuren gras met eikenmos , kruizemunt met teatree, Aloe Splash met Oceaan en Passiebloem met Patchouli moesten de verschillende elementen overbrengen.

Aarde en water staan voor de kracht en de gevoelens, net als de bijbehorende wappers. Lucht en vuur draait om het denken en de passie. Hierbij werd de intensiteit van de wappers verhoogd. Het uiteindelijke doel was om in een staat van het vijfde element te komen; de geest en de energie. Dit thema gaf inspiratie en bezinning voor de gasten en werd mooi vertolkt omdat het ook een duo opgieting was, wat in dit thema heel goed paste.

Vincent van Gogh

Hans Barendse van Thermen Bussloo stond voor zijn thema Vincent van Gogh met een schildersezel in de cabine. Hij vertelde het levensverhaal van Vincent met behulp van schilderijen, geuren, muziek en ook zijn wappers waren een dimensie van het verhaal. Het schilderij Starry Night, Vincents zelfportret, de zonnebloemen en de psychose passeerden de revue en werden zeer overtuigend neer gezet. Beeldde hij aanvankelijk een rustige Vincent uit met relaxte wappers en ijsbollen met de geur cipres tot en met de heerlijk warme finale waar Vincent door de war was en met 2 verschillende handdoeken wapperde en ijsbollen op de kachel smeet met de geur Patchouli.

Een overtuigende opgieting waarin alle elementen waar de saunameesters op beoordeeld worden in deze competitie, warmte, wappers, veiligheid, geuren en thema overtuigend werden ingevuld. De sfeer bleef zeer gemoedelijk en gezellig en zeker niet te competitief. De saunameesters zijn onderling bevriend en dat leverde ook een perfecte middag op.

Cuba

De volgende saunameester Renske Loenen van de Wellnessboot in Mill zette weer een heel andere löyly neer. Haar mooie basic opgieting had als thema Cuba. Ze vertelde over haar vakantie daar en dat het een erg mooi land is met een geweldige sfeer van oude auto’s, sigaren en muziek en dat men daar erg hecht aan de basisgeneugten van het leven. 

Ze wapperde op de klanken van de Buena Vista Social Club met geuren die varieerden van citrusfruit naar cederhout. Ze vertelde ons dat het leven daar waardevol is en vriendschap en liefde en muziek en passie er vanaf spatten. De finale werd lekker pittig en deze powervrouw wist met een gastvrije uitstraling en zeer krachtige slagen iedereen enthousiast te krijgen.

Project 10.04

Hierna was het de beurt aan Martijn Vanhoorelbeke van Thermen R, een Belgische saunameester en zijn opgieting Project 10.04. We waanden ons in het jaar 2035 waar een groot aantal robots deel van de samenleving zijn. Eén robot gaat op ontdekkingsreis van gevoelens en gaat de strijd aan om erkenning. De bewegingen van zijn opgieting gaan van houterig naar heel sierlijk en passievolle wappers. 

Zijn kostuum verandert van een robot met lichtgevende ledjes naar het afwerpen hiervan in een verduisterde cabine met lichtaccenten en blacklight.  De gekozen geuren hierbij zijn heel bijzonder; o.a. kardemom, guajakhout en tolubalsem. Een prachtige löyly waar een hoop voorbereiding en oefening van af straalt.

De opgietingen Vincent van Gogh en Project 10.04 haalden de meeste punten deze dag zodat Hans Barendse en Martijn Vanhoorelbeke door zijn naar de finale op 17 mei in sauna Deverana te  Den Bosch.

Maar voor mij was het een geweldige dag met zeker 6 mooie opgietingen. Ik heb genoten van de gastvrijheid van alle saunameesters, de relaxte sfeer en ook van de mooie locatie sauna thermen La Mer in Almere. Het was een dagje genieten; van ochtend tot avond een Perfecte dag.


Reactie toevoegen