Een opgieting is vooral een stevig saunarondje. Iets vochtiger en daardoor kouder. De gevoelstemperatuur stijgt echter flink. Een flinke wapper met een handdoek kan je lichaam laten schrikken, zelfs tot aan kippenvel toe. Combineer dit met een enthousiaste saunameester die met vakmanschap en show je saunarondje een flinke upgrade geeft. Ik vind opgietingen geweldig.
Aan de andere kant zijn er ook mensen die een beetje zenuwachtig worden van een opgieting. En wellicht geldt ook: “onbekend maakt onbemind”. En eigenlijk is er maar een manier om te weten of je een opgieting leukt vindt, proberen. Hieronder noem ik een aantal tips voor de bezoeker van een opgieting.
1) Tussentijds weggaan is ok
Loop gewoon naar buiten als je je niet lekker voelt of twijfelt of je het aankan. Het allerbelangrijkste is luisteren naar je lichaam en jezelf vooral niet dwingen. Het is helemaal ok als je halverwege opstaat en wegloopt.
2) Eerlijk zijn
Is het je eerste keer, zeg dit tegen de saunameester. Meestal vragen ze dit ook aan het begin van de sessie en leggen ze uit wat er gaat gebeuren. Vaak vragen saunameesters aan het begin ook of mensen een te hoge of lage bloeddruk hebben. Antwoord eerlijk en volg de aanwijzingen van de saunameester. Heb je medische klachten, check vooraf bij je huisarts.
3) Vooraf uitrusten
Zorg dat je voorafgaand aan de opgieting lekker uitgerust bent. Ga niet vlak van tevoren in een andere sauna, bubbelbad of warm bad. Je moet dan eerst weer afkoelen tot normale temperatuur.
4) Blijf laag
Zoek een plaats op de onderste banken, hier is de temperatuur het laagste. Hoe hoger je gaat zitten hoe warmer het wordt.
5) Ga bij de uitgang zitten
Een aantal mensen vinden het fijn om niet te dicht bij de kachel te zitten, daar komt immers de stoom vandaan. Als je een beetje zenuwachtig bent, zoek dan een plaatsje bij de uitgang.
6) Houd je handen schuin voor je gezicht
Reken erop dat als de saunameester water op de kachel gooit je een stoot warmte langs voelt komen (een soort warme windvlaag). Hetzelfde geldt als de saunameester met zijn handdoek wappert. Je lichaam kan hiervan schrikken en zo zelfs kippenvel krijgen. Een bijzondere ervaring als je in de sauna zit.
Vind je die stoten van warmte vervelend, hou dan op het juiste moment je handen schuin voor je gezicht.
7) Rechtop zitten
Soms zie je mensen wel eens met hun knieen opgetrokken en hun voeten op de hoogte van hun billen, of bijvoorbeeld mensen in kleermakerszit. Als je graag zo zit let dan even op als je opstaat. Zorg dat je eerst even rechtovereind zit met je voeten een verdieping lager. Als je wel eens duizelig wordt als je te snel opstaat dan weet je waarom dit is.
8) Topsport als je gaat lopen
Als je de cabine uitloopt doe dan rustig aan. Voor je lichaam is het hard werken tijdens een opgieting, als je dan opstaat en gaat lopen dan heeft je lichaam het extra druk. Een extra tip: blijf zitten totdat je in een keer naar buiten kan lopen. In de rij staan om naar buiten te kunnen is niet echt prettig.
9) Goed koelen
Veel mensen vinden het koelen te koud. Realiseer je wel dat je lichaam flink opgewarmd is en dat je stevige hoofdpijn kan krijgen als je niet goed koelt. Tegelijkertijd ervaar je minder de positieve effecten van de sauna als je niet goed koelt.
Wil je medium koelen, wandel dan flink in de buitenlicht en zoek een douche waar je de temperatuur kan instellen en zet deze op lauw. Ook zwemmen in het zwembad kan helpen, ga echter niet in een heet bad of bubbelbad. Denk er bij medium koelen wel aan dat je meer tijd nodig hebt. Wat je opbouwt door 15 minuten in 80 graden te zitten raak je niet kwijt door 2 minuutjes buiten te lopen.
Wil je op de normale manier koelen, ga dan eerst even frisse lucht inademen. Daarna met de koelslang of koude douche koelen vanaf de uiteinden van je lichaam naar je hart toe. Dus eerst je voeten, dan benen, dan handen, dan armen en uiteindelijk je hele lichaam. Tot slot kun je nog even lekker in het koude dompelbad. Zorg dat je bij het koelen ook je hoofd koelt.
10) Tussentijds weggaan is ok
We eindigen met de tip waar we mee begonnen. Loop gewoon naar buiten als je je niet lekker voelt of twijfelt of je het aankan. Het allerbelangrijkste is luisteren naar je lichaam en jezelf vooral niet dwingen. Het is helemaal ok als je halverwege opstaat en wegloopt.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Mirjam zegt
De tips 1 & 10 vind ik de beste!
Wat mij altijd heeft weerhouden om deel te nemen aan een opgieting is het aantal mensen dat voor aanvang staat te trappelen bij de deur van de sauna. Het vooruitzicht om schouder aan schouder te zitten zweten … hmmm … beetje zozo wat mij betreft. Het is dus goed om voor ogen te houden dat je kunt opstappen wanneer je maar wilt, zonder dat je daarmee de pret van anderen verstoort.
Deze winter waren we in Gorredijk in de sauna en toen hebben we het toch maar eens geprobeerd. Het was ook niet zo super druk, dus nu of nooit dachten wij.
De opgieting is mij goed bevallen. De ‘opgietster’ was een leuke vlotte meid die er gelukkig niet een hele show van maakte zoals je in een ander blog beschreef Erik. Het hoeft geen dooie boel te worden, maar zang en dans is ook niet echt iets waar ik in de sauna behoefte aan heb zal ik maar zeggen.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Erik zegt
Hallo whulsbergen,
Dat zijn een paar mooie toevoegingen. Mede aan de hand van jouw opmerkingen zou ik wellicht nog een post kunnen schrijven over de opgieting voor de ervaren gasten. Daarin passen jouw aanvullingen perfect, laat plek bij uitgang vrij voor de newbies, geen slippers, goed afkoelen (geen handdoek), wacht netjes in de rij, etc.
Dat het opgiet/sauna proces of de concentratie van de saunameester verstoort wordt als mensen eerder naar buiten gaan geloof ik direct. Ik denk echter dat dat een acceptabel offer is aangezien de gezondheid van de mensen altijd voor dient te gaan.
Een mooi onderwerp waarvan het zeker de moeite waard is om een discussie uit te lokken met de betreffende saunameesters.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803
whulsbergen zegt
Prima opsomming. maar als nu iedereen op de laagste bank bij de uitgang gaat zitten wordt het wel wat onhandig. Ik neem dan ook aan dat dit bedoeld is voor newbies.
Ik heb ook nog wel een lijstje van wat je als NIET zou moeten doen bij een opgieting:
1. je slippers mee naar binnen nemen.
Niet alleen onhygienisch, vooral erg onpraktisch als je na de opgieting loopt te zoeken in het halfduister terwijl 50 man achter jou graag door wil lopen.
2. Bijdehande opmerkingen maken.
Vooral stamgasten zijn vaak uiterst grappig en willen aan iedereen laten weten dat ze kind-aan-huis zijn en het allemaal al 100 keer hebben meegemaakt. Heeft niet iedereen behoefte aan, sommige mensen willen graag ontspannen.
3. Handdoek omslaan bij het naar buiten lopen.
Zeker na een opgieting moet je lichaam goed uitwasemen. Direct een handdoek omslaan houdt dit proces tegen, met als gevolg dat je het saunaproces niet afmaakt, oververhit blijft en blijft zweten. Voor saunameesters ligt hier ook een taak om z’n gasten hierop te wijzen.
4. Denken dat je niet naar buiten mag.
Sluit aan bij nr 1/10 van het verhaal hierboven. Maar ik heb al zoveel saunameesters horen zeggen dat je door weg te gaan het saunaproces verstoort en dit dus eigenlijk moet vermijden. Negeren dus.
5. Voor de opgieting al de sauna in gaan.
Dit gebeurt vooral bij sauna’s waar de deur niet dicht gehouden wordt voor de opgieting. Door vroeger naar binnen te gaan heb je eerste keus voor een plekje en hoef je niet in de rij te staan. Het gevolg is, dat iedereen die wel keurig buiten wacht tot de afgesproken tijd maar moet zien of er nog plek is. En door de opgietsessie te verlengen kun je oververhit raken. Een saunameester zou er goed aan doen bij drukte de sauna voorafgaand aan z’n sessie leeg te maken of de deur tijdelijk af te sluiten.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Erik zegt
Ik heb die tip uit 1&10 niet voor niets 2 keer genoemd. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat je voor je plezier naar een opgieting gaat en dat het geen wedstrijdje is. Daarbij zit ik trouwens ook liever niet schouder aan schouder, maar ja de opgietingen worden steeds populairder.