In het zicht

Column sauna

Afgelopen jaar maakte ik voor het eerst van mijn leven een cruise mee. Een hele belevenis, zo'n vakantie op een luxe schip - luxe genoeg om niet alleen een zwembad te hebben, maar ook een stoombad en enkele saunacabines, sommige in de ´spa´, en een bij elke kleedkamer. Die bij de kleedkamers waren de heetste, en door de locatie kon ieder voor zich beslissen over het dragen van badkleding.

De eerste keer dat ik naar die sauna ging, waren er zowel mannen in zwembroek als zonder - allen Britten. En het gesprek ging over dat verschil. Al gauw bleek uit de discussie dat de mannen zonder zwembroek ervaring hadden met saunabezoek in het buitenland. En dat ze het heel verstandig vonden wat de Nederlanders, Duitsers enz. doen. Bovendien, zeiden ze, went het snel - hun eerste gedachte dat ze het moeilijk zouden vinden om een en ander 'in het zicht' te hebben, bleek niet waar. Al na enkele minuten onder de gasten vonden ze het heel normaal.

Een van de andere heren stond wel open voor de argumenten. Hij verdween even naar de kleedkamer en kwam 'au naturel' weer terug. Nét op het moment dat een van de anderen vertelde over zijn vorige cruise met hetzelfde schip, toen hij op een gegeven dag besloten had om zijn vrouw alleen aan land te laten gaan voor haar winkeltocht, en zelf naar de sauna te gaan. Toen hij daar in zijn eentje op het bankje zat, zag hij tot zijn plezier dat het raam uitzicht bood op de sloepen die passagiers aan land brachten voor hun dagje uit. Hij had zijn hand al opgestoken om te zwaaien naar zijn vrouw, die net op dat moment werd overgevaren naar de wal, toen hij bedacht dat de ruiten vast van glas zouden zijn gemaakt waar je maar in één richting doorheen zou kijken. Hij liet zijn hand maar weer zakken.

De andere heren die naar het verhaal zaten te luisteren, knikten met zijn allen - het leek ze logisch dat de ruiten zulk speciaal glas zouden hebben.

De verteller maakte zijn verhaal af: 'Maar toen zag mijn vrouw me zitten en begon ze enthousiast te zwaaien!'

De man die net zijn zwembroek had uitgedaan, drapeerde zorgvuldig een handdoek over zich heen...


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reactie toevoegen