Klein maar fijn in het Brabantse Haarsteeg

Brabant Sauna in Haarsteeg

Voor het derde artikel in deze serie over kleinere saunabedrijven, gaan we naar het Brabantse platteland. Vlak buiten Den Bosch vind ik in Haarsteeg achter een boerenwoning uit 1862 Brabant Sauna.

Geschiedenis

Deze sauna, die gevestigd is in een oude varkensstal, heeft al een lange geschiedenis. De vorige eigenaars verbouwden de stal begin jaren zeventig en vestigden er een heel bescheiden saunabedrijfje met één cabine, een grote tobbe als dompelbad, en douches die aan dakspanten hingen.  De huidige eigenaars, Lolita en Ron van Eekert, kochten de boerderij en het saunabedrijf in 1994. Sindsdien hebben ze de saunafaciliteiten stap voor stap gemoderniseerd en uitgebreid. De schuur werd naar de zijkant uitgebouwd, verhoogd, er kwam een nieuwe natte ruimte, extra binnencabines, in de tuin verscheen een Finse blokhutsauna, en een binnenhuisarchitecte mocht zich uitleven op de bar en relaxruimtes. En het resultaat mag er zijn. Hoewel het saunaplein met zijn crème tegels, vezelplatenplafond en hier en daar een geel/groen mozaïekje niet echt een herkenbare stijl heeft, hebben de bar en de relaxruimtes bijna een soort Jan des Bouvrie-gehalte in hun moderne uitvoering.

Faciliteiten

Je zou kunnen denken dat een boerenschuursauna qua ruimte en faciliteiten niet veel voor kan stellen, maar dat valt heel erg mee: eenmaal door de kleedkamer heen, zie ik bij de rondleiding binnen een massageruimte, een 95 graden eucalyptussauna (Lolita merkt daarbij op dat ze alleen maar 'échte' saunatemperaturen doen en dus geen lauwe cabines hebben), een infraroodcabine, een stoombad, voetenbad, douches, koelzone, dompelbad, rustruimte, lounge en bar. Aan de achterkant is een tuin met een goed bemeten zwembad, een 85 graden Finse blokhutsauna, een nevelhut, en de nodige ligstoelen, bankjes en tuinstoelen. Dat zal in de zomer een prettig plekje zijn.

Het is allemaal heel compleet, en het blijkt in het gebruik een bijzonder prettige sauna-ervaring op te leveren. De blokhutsauna heb ik helemaal voor mezelf, blijkbaar waagt niemand zich bij koud weer zover de tuin in. Na het koelen is het zwembad even wennen, want dat is twintig graden, tien graden minder dan ik meestal tegenkom bij saunabedrijven, maar als ik eenmaal gewend ben, is het heerlijk verfrissend. De eucalyptussauna is erg populair, dat lijkt de meestgebruikte cabine te zijn. Er staat een gevulde houten emmer waarmee de gasten zelf kunnen opgieten. De stoomcabine is heel apart, ik heb er nog nooit zo een gezien - de zitplaatsen zijn niet zoals gebruikelijk banken, maar individuele kunststof zetels die eruitzien alsof het een soort kleine nisjes zijn.

Het bijzondere aan dit saunabedrijf

Op de vraag wat Brabant Sauna bijzonder maakt, antwoordt Lolita dat dit volgens haar het maatwerk is dat ze bieden. Hiermee doelt ze op de 'Saunaverhuur op maat' die Brabant Sauna aanbiedt. Buiten de normale openingstijden (maandag tot en met vrijdag van 18.30-24.00 uur) is het complex 'besloten' af te huren voor groepen van twee tot en met dertig personen. En er zijn speciale regelingen voor bepaalde groepen, zoals de nierpatiëntenvereniging. Brabant Sauna mag dan relatief klein zijn, maar uit de voorbeelden die ik te horen krijg, is duidelijk dat er actief aan de marketing wordt gewerkt.

Als ik aan enkele vaste gasten vraag waarom ze hier zo graag komen, dan krijg ik te horen dat dit tenminste een 'échte sauna, zonder flauwekul' is. En met een persoonlijke benadering. Dat klopt, ik merk dat de meeste mensen hier elkaar kennen en dat de eigenaars op de hoogte zijn van wat er speelt in het leven van de vaste klanten. Praatjes aan de bar dragen hier duidelijk toe bij. En Lolita schept in de loop van de avond altijd een extra gelegenheid tot een praatje maken door rond te gaan met een blad vol hartige snacks.

Gezellig

Al met al is het gewoon een gezellig plekje te noemen. En de eigenaars zijn daar trots op. Op het visitekaartje prijkt de slagzin: 'Al 40 jaar de gezelligste sauna van Brabant!'

Voor meer informatie, zie http://www.brabantsauna.nl/

Sauna's


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reacties

afbeelding van Jan Klerkx
Jan Klerkx
klein maar fijn klopt!
alles wat hier staat klopt! Het is de gezelligste sauna van Brabant onder leiding van een super gastvrij echtpaar. Lolita en Ron chapeau! Ga vooral zo door! Groeten vanuit Zuid-Limburg .

Reactie toevoegen