Klein maar fijn in het Limburgse Horn

Column sauna

Sauna's die niet tot de groep van de grotere wellnessbedrijven behoren, verdienen ook aandacht. Vandaar dit eerste artikel in de serie 'Klein maar fijn'. Coen Heijdemann sprak met Sjoerd Peters van het Midden-Limburgse saunabedrijf Top Alivio en bezocht de faciliteiten.

Familiebedrijf met Mexicaans Thema

Bij Top Alivio kun je in een moderne  Mexicaanse omgeving ontspannen. Dat concept is in de jaren negentig bedacht door de ouders van de huidige eigenaar, Sjoerd Peters. Zij namen in 1992 een hele kleine sauna over, gevestigd in een voormalig cafépand. In de daaropvolgende jaren werd het complex steeds een beetje uitgebreid. Ze gaven het een Spaanse naam voor wellness, en introduceerden wat Mexicaanse accenten. Sjoerd zwaait er nu de scepter, geholpen door een ploegje toegewijde medewerkers. In een vraaggesprek zei hij dat de sauna weliswaar veel te bieden heeft, maar toch vooral een plaatselijke klantenkring heeft - uit Midden-Limburg, en over de grens stukjes Duitsland en België.

Binnen

Ik neem er een kijkje. Patty, een erg enthousiaste medewerkster, geeft me een uitgebreide rondleiding. Het eerste wat me opvalt, is dat er weliswaar heel consequent voor een Mexicaans/Mediterraan thema is gekozen, maar dat men dat niet heeft overdreven - het zijn vooral accenten, het overheerst niet. Je ziet Mexicaanse kunstwerken, hangmatten, Spaanse opschriften op wc-deuren, een palmboom in de tuin, wat Mexicaanse stijldetails op de buitensauna, en er staan zelfs wat Mexicaanse gerechten op het menu (dat echter ook de oude getrouwe opties zoals saté en dergelijke bevat voor diegenen die geen zin hebben in een exostich culinair avontuur). 

Afgezien van de subtropische accenten is het interieur prettig modern: niet pretentieus minimalistisch, maar gezellig eigentijds. De lounge is verdeeld in allerlei knusse hoekjes met doorkijkjes. Hoewel het eindresultaat beslist niet klein is, levert dit een prettig intiem gevoel op. De bar bij de lounge en het restaurant staat als enige historische overblijfsel van de voormalige kroeg nog op de oude plek.

Het saunaplein is in vierkante meters niet gigantisch, maar voelt door de slimme indeling toch bepaald niet klein aan. Ook hier zijn afscheidingen die in verschillende richtingen leiden, maar zonder ze helemaal af te zonderen, wat een ruimtelijk idee geeft. Er is een binnenzwembad, voetenbad, jacuzzi, infraroodcabine, kruidensauna, stoombad, rasulruimte, koelhoek en iets ongebruikelijks: hangfauteuils. De sauna's zijn relatief groot voor een bedrijf van deze omvang, wat een benauwd gevoel voorkomt zonder dat je daarvoor naar een gigant met grote aantallen bezoekers hoeft.

De rasulruimte is overigens multifunctioneel - hij is halfopen, en als er geen rasul is, kan iedereen de douches gebruiken. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, want hier zijn twee gigantische, regelbare regendouches met allerlei verschillende standen. Het werd snel een van mijn favoriete plekjes.

Buiten

Dat geldt ook voor de panoramasauna en voor de opgietsauna buiten, die overigens een Mexicaans aandoende facade heeft. Een fraai aangelegde tuin met zonneweide, een buitenkoelzone en dompelgrot maken de tuin af. En hóe - de met klimop begroeide dompelgrot, met geleidelijke afdaling in het koude water, en in het midden een waterval om onderdoor te lopen, is een beleving op zich. Het ruime bemeten, verwarmde buitenzwembad staat in de winterlucht lekker te stomen en ziet er aantrekkelijk uit.

Boven

Boven is nog een zonnebank , een ruimte met rustbedden, en een massagekamer. Er worden zeven dagen per week massages gegeven, en ik kan persoonlijk van het hemelse gevoel getuigen dat de ervaren masseuse de bezoekers kan geven. Voor mij volgde daar een door Patty verzorgde opgieting op (waarschijnlijk een van de elegantste opgietingen die ik heb meegemaakt), en als je zo van massage naar voetenbad en opgietcabine gaat, val je van de ene heerlijke ervaring in de andere.

Opgietingen

Opgietingen nemen in het aanbod van Top Alivio een belangrijke plaats in: niet alleen verzorgen Sjoerd en zijn medewerkers meerdere opgietingen per dag, maar ze nodigen regelmatig winnaars van opgietwedstrijden en andere gasten uit voor speciale opgietdagen. Liefhebbers kunnen zich op de website aanmelden voor de nieuwsbrief van Top Alivio om op de hoogte gehouden te worden van de evenementen.

De Top Alivio-ervaring

Top Alivio neemt in mijn ervaring een bijzondere plek in onder de kleinere bedrijven. De prettige indeling van een relatief klein oppervlak voorkomt dat het benauwend werkt, terwijl je toch zonder ver te lopen veel kunt doen. Er is een goed evenwicht gevonden tussen modern en gezellig, hedendaags en Mexicaans, knus en ruimtelijk. En het is modern zonder strak en klinisch te zijn - zoals de eigenaar het zegt: ze bieden een intieme, warme sfeer - niet alleen in de faciliteiten, maar ook in de omgang met de klanten. Voeg daar aan toe de bijzondere opgietevenementen, en ik wil er in elk geval nog graag eens terugkomen. En tegen de rest van Nederland zou ik willen zeggen dat carnaval niet de enige goede reden is om van Limburgse gastvrijheid te genieten.

Sauna's


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reacties

afbeelding van paul m
paul m
super TOP ALIVIO
ben het met iedereen eens zelf komen we al twintig jaar naar deze sauna hebben al de verbouwingen hebben we meegemaakt en zijn uitermate tevreden voelen ons hier erg op ons gemak
afbeelding van Kim herfs
Kim herfs
Top sauna,top keuken
Ik vind het een erg gezellige sauna!! Personeel is behulpzaam! En het heeft een leuke uitstraling! En het eten is beter als bij gemiddelde sauna's !!! Prijs kwaliteits verhouding is ook oké !!!!
afbeelding van Jose Franssen
Jose Franssen
TOP al - I - VEO
Ken meerdere, maar ervaar deze als DE BESTE !!!!!!!!!!!
afbeelding van Margriet
Margriet
Mijn vriendin en ik komen
Mijn vriendin en ik komen regelmatig uit Brabant naar Horn, {half uurtje rijden} omdat dit zo'n overzichtelijke, schone sauna is met geweldig personeel, goede keuken, heerlijke massages en lekkere opgietingen! Heerlijk!!
Keuken
Fijn dat de (vaste) gasten het met me eens zijn. Ik moet zeggen dat als ik dichterbij woonde, men me er veel vaker zou zien, ik had het er erg naar mijn zin. Wat de keuken betreft, er was een hele goede reden waarom ik daar geen opmerking over kon maken, want mijn bezoek viel in de avond, ná het avondeten. Dus ik had hooguit wat over een drankje kunnen zeggen, en meer niet. Ik neem echter zonder meer van de gasten aan dat de keuken goed is - en het is wel leuk dat er wat dingen op het menu staan die wat ongebruikelijk zijn. Ook daarvan zal ik met plezier eens gebruikmaken als ik er weer eens terugkom.
afbeelding van Christien Kessels
Christien Kessels
Al 25 jaar TOP.
Ik denk dat ik al meer dan 25 jaar iedere week in deze sauna kom en met PLEZIER. Het is er in de loop der jaren alleen maar beter op geworden. Na de verbouwing helemaal! Ook de keuken is Super. Ga zo door..........
afbeelding van Ria E
Ria E
Ik mis nog een compliment
Ik mis nog een compliment over de heerljke keuken. Voor het oveige lees ik preview dat waarom ik ER graag kom. Gewoon een heerlijke plek om Te ontspannen.
afbeelding van Jacqueline Burhenne
Jacqueline Burhenne
Top sauna
Geweldige sauna, wodt tijd dat ik weer eens kom telexen

Reactie toevoegen