Klein maar fijn in Winterswijk

Wellness Winterswijk

Voor het tweede artikel over kleine saunabedrijven nemen we een tweevoudig winnaar onder de loep: Sauna Wellness Winterswijk. In Winterswijk heeft men nu voor de tweede keer op een rij de verkiezing van de beste stadssauna in de provincie gewonnen, met het hoogste waarderingscijfer.

Sauna Wellness Winterswijk bevindt zich op een handige locatie vlakbij het station en heeft gratis parkeergelegenheid dichtbij. Op het eerste gezicht lijk je gewoon bij een woonhuis naar binnen te stappen, maar dat idee gaat snel over als je vlak voor een receptie arriveert en een kenmerkend saunageurtje ruikt.

Familiebedrijf

Je merkt sneI dat men in Winterswijk alles in de familie houdt: de eigenaresse, Nadieh, is de massagetherapeute, haar zus Anouk runt de beauty-afdeling, moeder Gea de keuken en Poppe de receptie en de faciliteiten.

Faciliteiten

En ik vind die faciliteiten volledig én aantrekkelijk. Neem de Himalayasauna, die vind ik er meer uitzien als een gezellige huiskamer dan als een saunacabine: in een fraaie betegelde ruimte tref ik een houtkachel, open haardvuur, binnenfonteintje, rozengeurverdeler, sfeerverlichting en muziek aan, terwijl aan het plafond zoutkristallen uit het Himalayagebergte hangen. De lucht hier is dan ook heerlijk én gezond. De familie noemt dit trots de mooiste sauna van Nederland, en dat snap ik volkomen. En ik moet zeggen: ik sla milde saunacabines meestal over, maar voor deze maak ik graag een uitzondering.

Ik probeer na de Himayasauna nog diverse van de drie andere saunacabines en het stoombad, waarvan de meeste net als het overdekte voetenbad aan een knus saunapleintje liggen. Voor een klein saunabedrijf is dit goed voorzien - er zijn zelfs twee koelzones: een binnen, en een in de patiotuin. En na een keus uit de koelopties is het een genot om het goed bemeten binnenzwembad te gebruiken. Waarna ik ga uitrusten in de lounge.

Bijzondere pluspunten

Tijd voor een praatje met de familie. Wat vinden zij dat ze als klein saunabedrijf voor bijzonders te bieden hebben?

Poppe denkt het eerst aan de kenmerkende voordelen van kleine sauna's: knus, gezellig en persoonlijk. En dat persoonlijke aspect komt onder meer door de grote betrokkenheid van de familie bij de gasten. Een voorbeeld daarvan is het gedeelte van de lounge dat je heel goed de 'praathoek' zou kunnen noemen. Hier maak je een praatje met de eigenaars, of met de andere gasten. (Wie daar geen behoefte aan heeft, kan zich terugtrekken in een ander deel van de lounge, of in een aangrenzende rustruimte.) Een ander voorbeeld is het aanvullen van de aantallen in de opgietcabine als er een 'opsmiet' is, zoals dat in de Achterhoek genoemd wordt. Zijn er weinig gasten, dan komen er vaak familieleden bij voor de gezelligheid, en heeft Poppe een redelijk publiek om de stoomlucht toe te zwaaien. En hij is erg trots op de uitgebreide rondleiding, uitleg en begeleiding die beginners krijgen.

Behandelingen

Nadieh denkt begrijpelijkerwijs aan behandelingen. Naast een compleet programma aan schoonheidsbehandelingen door haar zus, biedt zij zelf massages. En dat zijn niet zómaar massages, ze maken deel uit van de integrale lichaamstherapie die ze biedt. Die houdt een holistische benadering van de mens in, en dat betekent dat de massages die Nadieh geeft de bedoeling hebben om een genezingsproces te versterken of in gang te zetten. En ze heeft bovendien een aantal bijzondere behandelingen in haar arsenaal. Wel eens gehoord van dansagemassage, bijvoorbeeld? Ik heb hem persoonlijk uitgeprobeerd, en kan hem van harte aanbevelen.

Maar dat is niet het enige voordeel, want een uniek verkooppunt voor Nadiehs behandelingen is dat een toenemend aantal zorgverzekeraars haar behandelingen gedeeltelijk of geheel vergoedt!

Eerste nieuwjaarsduik van Nederland

Poppe bedenkt nog dat Sauna Wellness Winterswijk een ander exclusief pluspunt heeft: de eerste en tot nu toe enige echte saunanieuwjaarsduik van Nederland - ze zijn daarvoor op oudejaarsavond open tot na de jaarwisseling. Na een avond sauneren en oliebollen eten wordt de laatste 'opsmiet' om kwart voor twaalf gegeven. En dan nemen de deelnemers bij het aanbreken van het nieuwe jaar een duik in het buitendompelbad, gevolgd door een drankje. Men is trots op dit ongeëvenaarde evenement - hoewel diverse andere saunabedrijven inmiddels het idee nieuwjaarsduik ook hebben overgenomen, vinden die niet plaats op oud en nieuw, dus dit blijft uniek voor Winterswijk. Ze zijn echt de eersten, én de enigen die het na een oliebollenfeest op oudejaarsavond doen. Ik heb er zelf ook al een keer gebruik van gemaakt toen een familiefeest op 31 december door ziekte niet doorging, en ik vond het zo gezellig dat ik het beslist nog eens doe als ik verder niets heb op oudejaarsavond.

Saté en smoothies

Zelf bedenk ik ook nog een uniek voordeel, want in Winterswijk heb ik de absoluut beste verse saté ooit gegeten, die bovendien nog heel betaalbaar is ook. En een bezoek aan deze sauna is voor mij niet compleet zonder een van hun heerlijke smoothies, die in verschillende soorten en smaken te krijgen zijn.

Privéhuur

Een andere optie die ook een uitkomst kan zijn, is privéhuur van deze sauna. Buiten de gebruikelijke openingstijden is de sauna af te huren voor privégezelschappen, en de prijzen zijn heel schappelijk. Een betaalbare manier om een paar uurtjes het miljonairsgevoel te hebben.

Conclusie

Wel beschouwd heeft Sauna Wellness Winterswijk als kleine stadssauna duidelijke voordelen te bieden. Beslist klein maar fijn, dus. 


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reacties

afbeelding van Frans
Frans
Klein maar fijn!
Samen Oud en Nieuw gevierd dit jaar in deze sauna: een unieke toffe happening, echt waar! Er is inderdaad een gezellige sfeer, zonder enige opdringerigheid, integendeel: vrijheid blijheid. En na het oliebollen eten en proosten op 2015 bleven ook wij met andere gasten nog een tijdje keuvelen. Een oud- en nieuwviering die "weinig om het lijf" had!
afbeelding van Arie
Arie
Helemaal me eens
Helemaal me eens een heerlijke sauna met een gemoedelijke huiselijke sfeer waar je al snel in de lounge een praatje kan maken met de andere gasten. Meestal ga ik allen maar je voelt je beslist niet allen wat ik in andere saunabedrijven wel heb.
afbeelding van Saunagenieter
Saunagenieter
helemaal waar
Ik ken deze sauna redelijk goed en ik herken dit helemaal in deze recensie. Deze sauna word inderdaad gerund door mensen die echt voor het saunagebeuren en het welzijn van de gasten leven en dit niet onder stoelen of banken steken. Vanaf het moment dat je hier binnen stapt voel je je veilig en geborgen, ze omringen je met goede zorgen en willen niets liever dan dat je je ontspant en zorgeloos geniet. Mensen die niet ervaren zijn in het saunagebeuren worden uitstekend begeleid en door met duidelijke uitleg word het hele saunaritueel besproken. Kortom een prachtige plek om je volledig te ontspannen.

Reactie toevoegen