Maaiende armen en benen in het dompelbad

ijskoud

kkkooouuuuddd

Vol goede moed liep ik bij mijn  eerste poging achter de saunameester aan. Hij sprong in het water en zijn ogen werden groot van de schrik. Hij stond meteen weer op de kant. Als ervaren saunameesters zo reageren op een koud bad dan staat er al bijna ijs op.

Dit is het eerste beeld dat ik heb van de koude dompelvijver bij Themen R. Het is hartje winter en buiten is het wit en ijskoud. Perfect voor een saunarondje waarbij je koelt in de buitenlucht. Dan nog even douchen alvorens het dompelbad in te gaan. Of eigenlijk, dat was de bedoeling tot ik die saunameester zag rillen.

Een van de lastigheden is de wintersluiting van de buitendouches. Ik was dus naar binnen gelopen om te douchen en stond al te rillen voordat ik weer bij het koude buitenbad aankwam. Bij het volgende saunarondje heb ik dit opgelost door het dompelbad binnen te gebruiken.

Het zwembad buiten bleef me intrigeren maar er instappen durfde ik niet. Tegen de tijd dat ik bij het laatste saunarondje aankwam wist ik dat dit ook mijn laatste kans zou zijn. Ik zocht een mentale uitweg: "Hoe belangrijk is het eigenlijk dat je alles probeert?"

Ik besloot een warme sauna te kiezen, het luchtbad in te korten en het douchen te laten zitten (sorry Rik). Aangekomen bij het dompelbad stap ik op de eerste trede (hele koude voeten). Ik laat mijn lichaam wennen: eerst de voeten en benen, mijn armen natmaken en water tegen mijn borst spetteren.

Ik zak het bad en duik meteen onder. KKOOUUUUUDDDD. Snel naar boven en weer terug. Maar ik ben weggedreven van de trap en de bodem is spekglad. Ik voelde me letterlijk zoals die stripfiguren die je in tekenfilms wel eens ziet rennen terwijl ze op dezelfde plek blijven staan. En met de schrik van die kou reageerde ik instinctief met maaiende armen en benen.

Rustig ademen, zwemmen naar de kant, en trede voor trede naar boven. Wauw, wat een geweldig gevoel. Mijn huid voelt als een pantser en de buitenlucht lijkt heerlijk warm. Ik voel de energie door mijn lichaam stromen. Daar doe je het voor. Dat dit bad een uitdaging zou zijn wist ik de hele dag al. Maar dat de uitdaging net zo goed zit in het weer uit het bad komen had ik niet verwacht. Nu snel naar binnen.

Sauna's


Over Erik
afbeelding van Erik
Via Sauna Gespot kan Erik zijn sauna hobby combineren met zijn werk op het internet. Erik schrijft saunareviews, artikelen over sauna bezoek en over leuke arrangementen.

Reacties

afbeelding van Wendy van Ouwerkerk
Wendy van Ouwerkerk
brrrr
Herken dit zo. Maar even 1 ding; niet douchen vooraf kan echt niet alvorens het dompelbad te gebruiken. Bah.
afbeelding van Poppe
Poppe
ultieme kick
Als saunameester verzorg ik dagelijks een "opsmiet" en vooral bij de winterdag is het dompelen daarna, in het buitenbad elke keer weer een ultieme kick. Het meeste plezier beleef ik er aan met de jaarwisseling wanneer ik vlak voor middernacht een "opsmiet" verzorg en net na middernacht wij met onze saunagasten de 1ste nieuwjaarsduik van NL hebben. Dit doen we dit jaar voor de 5de keer en elk jaar wordt het mooier en gezelliger met elk jaar meer gasten.

Reactie toevoegen