Sauna Gespot Magazine

In ons sauna magazine lees je reviews van sauna's, columns verrassende sauna locaties en allerlei ander sauna nieuws.

Primaire tabs

uitzicht op stromboli
De eerste keren dat ik naar de sauna ging, was het me om de lichamelijke ervaring te doen, en om stressvermindering. Voor zover ik wist, was een saunacabine gewoon een hete ruimte met houten wandjes en bankjes, en dat was dat.
 
Easyfeeling

In deze serie over kleinere saunabedrijven breng ik een bezoek aan een wellness- en beautybedrijf een eindje buiten Arnhem, in Doetinchem.

Bulgaarse yoghurt

Begin dit jaar won ik een fotovakantie naar Bulgarije.

Column sauna

Als ik naar de sauna ga heb ik het idee dat ik minder last heb van hooikoorts.

zwembad spa puur

Op een strandstoel ben ik aan het nagenieten van een geweldige opgieting. Voor de sessie was het zonnetje net te klein om comfortabel te zijn. Nu is het perfect om af te koelen.

zalm Veluwse Bron

Met ogen dicht lig ik op een strandstoel na te genieten van een heerlijke opgieting. De hele groep is meegenomen door Bert en ligt nu rondom het kampvuur op het strandje van de Veluwse Bron.

Jimmy Trioen is Meester van de Handdoek 2015

Met een deelnemersveld van 47 solisten en 7 duo’s ging in februari de kampioenschappen voor de saunameesters van start. De deelnemers uit Nederland en België streden voor de titel “de meester van de handdoek”.

Het is geen geheim dat ik een groot fan van opgietingen ben. Het is een van mijn favoriete activiteiten in de sauna. Ik doe moeite om veel opgietingen bij te wonen. En voor een goede opgieting zou ik een eind omrijden. Ik sta er met plezier een tijd voor in de rij. Ik heb er wat voor over.

Brabant Sauna in Haarsteeg

Voor het derde artikel in deze serie over kleinere saunabedrijven, gaan we naar het Brabantse platteland. Vlak buiten Den Bosch vind ik in Haarsteeg achter een boerenwoning uit 1862 Brabant Sauna.

Geschiedenis

Geuren kunnen levendige herinneringen naar boven brengen. Van al onze zintuigen krijgt reuk in onze hersenen een voorkeursbehandeling bij de koppeling aan herinneringen. Dus een geur die we associëren met iets prettigs, kan een bijzonder aangenaam effect op ons hebben.

hamam doek

Als saunafan én -reviewer heb ik tientallen saunabedrijven bezocht. En daarbij ben ik niet alleen een grote verscheidenheid aan faciliteiten tegengekomen, maar ook veel verschillen in opgietingen. Het is altijd weer spannend om te zien hoe men die aanpakt.

Sauna Veghel Zwembad

Edit 21 april 2015: Helaas, helaas, deze sauna is per direct gesloten. Zie het Brabants Dagblad voor meer info.

gevel van fort resort beemster

Twee jaar na de opening van Fort Resort Beemster staan de nodige awards al op de schoorsteenmantel bij ondernemer Frank Bart.

NK opgieten 2015 - saunameestervereniging

Wie wordt de 'Meester van de Handdoek' 2015? De saunameestervereniging organiseert kampioenschappen voor de Benelux waarbij voor elk van de drie landen een landstitel beschikbaar is. De twee beste saunameesters van elk land kunnen vervolgens verder strijden om de wereldtitel.

stoom - legionella

Nederland is in 15 jaar al een paar keer opgeschrikt door legionelladrama's. Het ergste vond in 1999 plaats toen er 32 mensen overleden na het bezoeken van een bloemententoonstelling waar bubbelbaden stonden opgesteld.

Wellness Winterswijk

Voor het tweede artikel over kleine saunabedrijven nemen we een tweevoudig winnaar onder de loep: Sauna Wellness Winterswijk.

Achtergrond informatie sauna

Een sauna Löyly, aufguss of sauna opgieting, is een ritueel waarbij een persoon in de sauna komt en de vochtigheid opstuwt door water met aromatische oliën op de sauna kachel te gooien.

Column sauna

Sauna's die niet tot de groep van de grotere wellnessbedrijven behoren, verdienen ook aandacht. Vandaar dit eerste artikel in de serie 'Klein maar fijn'.

Column sauna

Als je naar een sauna gaat in een hotel, op een schip of bij een openbaar zwembad, dan verwacht je niet dat men zich aan dezelfde verstandige regels houdt als gasten van een gespecialiseerd wellnessbedrijf.

Zwaluwhoeve tuin

De Zwaluwhoeve is aan het veranderen. Sinds de overname eerder dit jaar zijn ze hard bezig met renoveren en hebben ze hun prioriteiten en beleid aangepast. Nu begint de volgende fase: hoe laat je het publiek weten dat het de moeite waard is om De Zwaluwhoeve te herontdekken?  

Sauna Korting

Eenmaal, andermaal, verkocht. Het hoogste bod telt, ook bij online veilingen. Zorg wel dat je binnen de eindtijd blijft. Als de klok op 0 seconden staat stopt de veilig. Als jij net voor het einde een hoger bod hebt ingediend kun je zomaar winnen.

Achtergrond informatie sauna

Een hamam ruimte heeft een lekkere temperatuur en bevat verwarmde banken. Soms staat er in het midden een marmeren plaat, de buiksteen. Van oudsher is de hamam een ontmoetingsplek waar mensen hun lichaam verzorgen en ontspannen. 

ijskoud

Vol goede moed liep ik bij mijn  eerste poging achter de saunameester aan. Hij sprong in het water en zijn ogen werden groot van de schrik. Hij stond meteen weer op de kant. Als ervaren saunameesters zo reageren op een koud bad dan staat er al bijna ijs op.

stoombad

Een Turks stoombad is een stoombad waarin het rond de 50 graden warm is met een luchtvochtigheid tegen de 100%. Je loopt dus een warme kamer in met een dichte mist van stoom.

Sauna Korting

Via een veiling van saunadagen en -arrangementen kun je spotgoedkoop naar de sauna. Op vakantieveilingen worden saunadeals aangeboden met een startprijs van 1 euro.

zomers weer en sauna

Het klinkt tegenstrijdig, afkoelen in de sauna, maar ik doe het regelmatig. Zonnig weer? Hittegolf? Ja, da's warm. En een saunacabine is ook warm. Maar een goed voorzien saunabedrijf heeft zoveel meer, en dát is wat ik bedoel.

Column sauna

Er zijn veel redenen om naar de sauna te gaan, en ze zijn allemaal goed voor ons. Maar voor mij is sereniteit daar een hele belangrijke van. Aan de ene kant ben ik een prater die houdt van een goed gesprek, aan de andere kant heb ik ook behoefte aan rust en vrede.

Stuk van de Berlijnse Muur op de kachel

Vorig jaar was de finale in Thermen Bussloo; dit jaar levert de Gelderse sauna de top 2 van het NK opgieten. Hans Barendse wordt Meester van de Handdoek met zijn opgieting The Wall. Tweede is Rob Keijzer (die vorig jaar 4e werd). De volledige uitslag is als volgt:

Wellnesstrends

We krijgen toegang tot meer informatie en begrijpen ons lichaam steeds beter. We gaan vaker op zoek naar manieren waarop we verantwoord kunnen eten, bewegen en leven. We weten meer, dus eten we beter. We genezen ziektes steeds minder; we voorkomen ze.

Sauna zon

Op een zonnige voorjaarsmiddag kom ik aan in een saunabedrijf dat tot mijn stomme verbazing volkomen verlaten is: ik ben de énige gast!

Komt wel goed, denk ik. Er komen nog wel mensen. Het is tenslotte weekend.  Maar er komen geen andere gasten.

Pagina's