Sauna Magazine: Column

Gaandeweg zijn we verschillende saunafans tegengekomen die van schrijven houden. Een aantal van hen zijn bij ons columnist geworden en hebben mooie saunaverhalen geschreven.

Primaire tabs

uitzicht op stromboli
De eerste keren dat ik naar de sauna ging, was het me om de lichamelijke ervaring te doen, en om stressvermindering. Voor zover ik wist, was een saunacabine gewoon een hete ruimte met houten wandjes en bankjes, en dat was dat.
 
Bulgaarse yoghurt

Begin dit jaar won ik een fotovakantie naar Bulgarije.

Column sauna

Als ik naar de sauna ga heb ik het idee dat ik minder last heb van hooikoorts.

Het is geen geheim dat ik een groot fan van opgietingen ben. Het is een van mijn favoriete activiteiten in de sauna. Ik doe moeite om veel opgietingen bij te wonen. En voor een goede opgieting zou ik een eind omrijden. Ik sta er met plezier een tijd voor in de rij. Ik heb er wat voor over.

Brabant Sauna in Haarsteeg

Voor het derde artikel in deze serie over kleinere saunabedrijven, gaan we naar het Brabantse platteland. Vlak buiten Den Bosch vind ik in Haarsteeg achter een boerenwoning uit 1862 Brabant Sauna.

Geschiedenis

Geuren kunnen levendige herinneringen naar boven brengen. Van al onze zintuigen krijgt reuk in onze hersenen een voorkeursbehandeling bij de koppeling aan herinneringen. Dus een geur die we associëren met iets prettigs, kan een bijzonder aangenaam effect op ons hebben.

hamam doek

Als saunafan én -reviewer heb ik tientallen saunabedrijven bezocht. En daarbij ben ik niet alleen een grote verscheidenheid aan faciliteiten tegengekomen, maar ook veel verschillen in opgietingen. Het is altijd weer spannend om te zien hoe men die aanpakt.

Sauna Veghel Zwembad

Edit 21 april 2015: Helaas, helaas, deze sauna is per direct gesloten. Zie het Brabants Dagblad voor meer info.

stoom - legionella

Nederland is in 15 jaar al een paar keer opgeschrikt door legionelladrama's. Het ergste vond in 1999 plaats toen er 32 mensen overleden na het bezoeken van een bloemententoonstelling waar bubbelbaden stonden opgesteld.

Wellness Winterswijk

Voor het tweede artikel over kleine saunabedrijven nemen we een tweevoudig winnaar onder de loep: Sauna Wellness Winterswijk.

Column sauna

Sauna's die niet tot de groep van de grotere wellnessbedrijven behoren, verdienen ook aandacht. Vandaar dit eerste artikel in de serie 'Klein maar fijn'.

Column sauna

Als je naar een sauna gaat in een hotel, op een schip of bij een openbaar zwembad, dan verwacht je niet dat men zich aan dezelfde verstandige regels houdt als gasten van een gespecialiseerd wellnessbedrijf.

ijskoud

Vol goede moed liep ik bij mijn  eerste poging achter de saunameester aan. Hij sprong in het water en zijn ogen werden groot van de schrik. Hij stond meteen weer op de kant. Als ervaren saunameesters zo reageren op een koud bad dan staat er al bijna ijs op.

Column sauna

Er zijn veel redenen om naar de sauna te gaan, en ze zijn allemaal goed voor ons. Maar voor mij is sereniteit daar een hele belangrijke van. Aan de ene kant ben ik een prater die houdt van een goed gesprek, aan de andere kant heb ik ook behoefte aan rust en vrede.

Wellnesstrends

We krijgen toegang tot meer informatie en begrijpen ons lichaam steeds beter. We gaan vaker op zoek naar manieren waarop we verantwoord kunnen eten, bewegen en leven. We weten meer, dus eten we beter. We genezen ziektes steeds minder; we voorkomen ze.

Sauna zon

Op een zonnige voorjaarsmiddag kom ik aan in een saunabedrijf dat tot mijn stomme verbazing volkomen verlaten is: ik ben de énige gast!

Komt wel goed, denk ik. Er komen nog wel mensen. Het is tenslotte weekend.  Maar er komen geen andere gasten.

Column sauna

Afgelopen jaar maakte ik voor het eerst van mijn leven een cruise mee. Een hele belevenis, zo'n vakantie op een luxe schip - luxe genoeg om niet alleen een zwembad te hebben, maar ook een stoombad en enkele saunacabines, sommige in de ´spa´, en een bij elke kleedkamer.

Column sauna

Ik ging tot nu toe altijd in mijn eentje naar de sauna. Maar natuurlijk zag ik vanaf het begin wel dat saunabezoekers heel veel in koppels gaan.

Column sauna

Sommige dingen gelden niet alleen maar voor de sauna. Neem nou de motto's: 'meer is beter', 'minder is meer', 'hoe groter hoe beter', 'hoe kleiner hoe fijner'. Het zijn populaire uitspraken, maar ze verschillen sterk in betekenis.

Column sauna

Voor mij staat een oudere man met gebogen schouders. Hij gaat door zijn knieën om de trapleuning te pakken en stapt heel rustig het water in. Ik zie aan de beweging van zijn rug dat zijn ademhaling niet echt verandert. Dit is een ervaren dompelaar. Hij neemt zijn tijd. 

Samen in de sauna en stilte

"Niet tegen me praten, niet doen, gewoon stil zijn…” Hoeveel Jedi mind tricks ik ook in mijn hoofd uithaal, het helpt niks. Hij praat tegen me!

Column sauna

Heb je wel eens bedacht wat je zou doen als je de loterij won? Of als een suikertante je een fortuin naliet? Het eerste wat ik dan zou kopen, is een huis met een zwembad. En het eerste wat ik erbij zou laten bouwen, is een sauna met alles erop en eraan. Zou dat niet fantastisch zijn?

Gezond eten, of SAS in de sauna?

Naar de sauna gaan, is gezond. En tegelijkertijd is het een soort zelfverwennerij. We zorgen goed voor ons lichaam, ontspannen ons en zorgen dus ook voor onze geest. En tussen al dat lichaam en geest verzorgen door, eten en drinken we af en toe wat. Maar wat kiezen we dan?

Saunacabine

Saunabedrijven zijn er in allerlei maten. Je hebt er met veel en met weinig vierkante meters, met maar een paar cabines of met zoveel keus dat je ze zelfs in een hele dag  niet allemaal kunt proberen. De vraag is of het ene beter is dan het andere. Is groter beter? Is meer keus beter?

Column sauna

Ik twijfelde even of het een goed idee was om van de tandarts naar de sauna te gaan. Ik wist wat de tandarts ging doen, en dat betekende een verdoving. Zou dat wel goed samengaan met saunagang, die tenslotte mijn hartslag en bloeddruk zou beïnvloeden? De tandarts was niet onder de indruk.

Column sauna

Mijn allereerste saunabezoekje was niet ruim van tevoren gepland, en ik arriveerde er dan ook zonder saunaspulletjes. Geen nood, want natuurlijk kon ik een badjas, badlakens en slippers huren.

Column sauna

Je hoort het in de winter nogal eens in het weerbericht: 'De temperatuur loopt op tot zoveel graden, maar wegens een schrale oostenwind komt de gevoelstemperatuur een stuk lager uit.'

Column sauna

Veel saunabedrijven wijzen erop dat je in hun saunacabines met je hele lichaam op de handdoek behoort te zitten of te liggen.

Column sauna

Zou je een e-book reader mee moeten kunnen meenemen in de sauna?

Sauna en electronica gaan niet samen. En daarvoor zijn meer redenen dan alleen de slechte uitwerking van warmte en vocht op veel apparaten.

Column sauna

Een saunadag beleef ik het liefste met z'n tweeën. Wanneer ik op een zonnige dag Fort Beemster ga reviewen neem ik dan ook een vriendin mee. We genieten van deze fraaie sauna en het heerlijke eten. We hebben een topdag.

Pagina's