O, dat geurtje!

Geuren kunnen levendige herinneringen naar boven brengen. Van al onze zintuigen krijgt reuk in onze hersenen een voorkeursbehandeling bij de koppeling aan herinneringen. Dus een geur die we associëren met iets prettigs, kan een bijzonder aangenaam effect op ons hebben. En dit kan een sterk verlangen naar die prettige ervaring opwekken.

In de sauna krijgen we veel met geuren te maken - bij opgietingen, in andere vochtige sauna's, het stoombad, het kruidenbad enzovoorts. En door al die geurtjes hebben saunabedrijven door het hele complex een heel herkenbaar geurtje hangen. Ook al verschilt de exacte geurkeus voor de verschillende faciliteiten per bedrijf, ‘het saunageurtje’ blijft heel herkenbaar. Elke regelmatige saunaganger herkent het meteen als hij bij een saunabedrijf binnenstapt.

Laatst wipte ik onderweg naar een werkopdracht even binnen bij een sauna waar ik een tijdje geleden was geweest. Ik had er per ongeluk een leesboek laten liggen. Het was een spannend verhaal en ik had het nog niet uit, dus het was de stop onderweg zeker waard. Zodra ik binnenstapte, trof de geur me - die typische, onmiskenbare saunageur. En meteen zag ik mezelf in gedachten onder de warme douche staan, bedenkend welke cabine ik het eerst in zou stappen, om vervolgens te genieten van een serie heerlijke saunarondjes. De realiteit was echter dat ik meteen verder moest. En wat vónd ik dat jammer!

Want o, dat geurtje - wat maakte het heerlijke herinneringen los!


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reactie toevoegen