Om te gapen

Het is geen geheim dat ik een groot fan van opgietingen ben. Het is een van mijn favoriete activiteiten in de sauna. Ik doe moeite om veel opgietingen bij te wonen. En voor een goede opgieting zou ik een eind omrijden. Ik sta er met plezier een tijd voor in de rij. Ik heb er wat voor over. En een saunameester die mij in de cabine heeft tijdens een opgieting, heeft mijn volledige aandacht. Echt waar.

Dus verontschuldig ik me bij voorbaat voor het geval hij me ziet gapen. Het is echt niet omdat ik me verveel, want ik verveel me bij een opgieting juist helemaal niet.

Maar om de een of andere reden moet ik van die vochtige hitte heel erg gapen. Ik weet niet hoe ik aan die neiging kom, want ik zie het niet zo bij andere gasten. Ik heb overwogen of het komt doordat ik vaak naar de sauna ga na een periode waarin ik me een slag in de rondte heb gewerkt en dus heel hard ontspanning nodig heb. Misschien ben ik gewoon te moe? Alleen waarom ik dan juist bij een opgieting moet gapen, is mij een raadsel.

En het is volgens wetenschappelijk onderzoek ("Yawning may cool the brain") ook niet logisch, want een tot nu toe weinig bekende aanleiding voor gapen blijkt een aandrang van de hersenen tot 'thermoregulering' te zijn - afkoelen van de hersenen door koelere lucht binnen te laten. Maar dat werkt alleen als de lucht die we inademen kouder is dan onze hersenen, in plaats van andersom. En in de sauna is de lucht juist warmer.

Maar hoe het ook zij, en hoe spannend de opgietingen ook zijn, voor mij zijn ze om van te gapen. Niets persoonlijks, saunameesters. Het ligt niet aan jullie.


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reactie toevoegen