Prelude to a kiss - Het NK Opgieten in Peize

Fermyn en Oshin Derieuw

De winnende opgieting met Yvan Fermyn en Oshin Derieuw

Vandaag ben ik op weg naar Sauna Peize voor de 3e halve finale van het Open NK Sauna Event 2014. Ik reken op mooie, creatieve en verrassende opgietingen.

Het deelnemersveld is sterk en van de 6 opgietingen worden er drie gegeven door duo's. Sauna Peize heeft gelukkig een grote cabine zodat de duo's tot hun recht kunnen komen.

Hieronder beschrijf ik elke opgieting, de winnaars als eerste.

Prelude to a kiss

Een bokser en een militair die gaan opgieten in de sauna. Dat klinkt als een daadkrachtige en energieke combinatie. Toch begint de opgieting heel zen. Ywan Fermyn en Oshin Derieuw, afkomstig van Thermen R, zijn allebei in het wit gekleed en Oshin heeft een oosters parasolletje vast. 

Het verhaal van de opgieting draait om Oshin die op het strand ligt en Ywan die zich tot haar aangetrokken voelt. Gedurende de opgieting zoekt Ywan toenadering tot Oshin in de hoop een kus te krijgen van Oshin. Uiteindelijk lukt dit en legt Oshin zelfs een handdoek op de kachel waar ze met haar rug overheen gaat hangen waarna Ywan haar een kus mag geven.

Tijdens de opgieting geniet ik van de vaandels en handdoeken waarmee dit duo wappert. Ik zie een rood hart smelten op de kachel en ben benieuwd welke geuren er tevoorschijn komen als ze water en ijs opgooien. Ik ruik eerst bloedsinaasappel, daarna kardemom en als laatste hazelnoot. De biologische hazelnootmeld die buiten staat smaakt me na deze opgieting prima. Net zoals de Ferrero Rocher. Eerlijk is eerlijk, daar ben ik meer dan eens langsgelopen.

Ik geniet van de hele opgieting. Het is echt ongelofelijk hoe synchroon ze de handdoeken hanteren. Het gerucht gaat dat Ywan de sauna thuis heeft uitgetekend op de grond waarna er stevig geoefend is. Zelfs het roeren in de emmers en het tussendoor drogen van de armen gaat synchroon en ritmisch.

Op het einde pakt Oshin de handdoek voor een solo wapper sessie. Ze doet dit zo snel en fanatiek dat ik me niet anders kan voorstellen dat dit de laatste act is. Echter, daarna wappert ze met Ywan nog een rondje. Ik kan me niet eens voorstellen hoe goed je conditie moet zijn om dat allemaal te doen in een saunacabine van 90 graden. 

Braveheart

Rob Keijzer, saunameester bij Thermen Bussloo, staat in een zwart shirt en kilt. Dit wordt een heel ander soort opgieting. Hij heeft als thema Braveheart. Dit verhaal draait om William Wallace, een Schot wiens vrouw wordt vermoord door Engelse soldaten.  William leidt vervolgens de opstand tegen de Engelsen, wordt uiteindelijk gepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Ik heb de film gezien (uit 1995 alweer) en denk direct aan de eindscene. Jakkie, dat is mijn eerste kippenvel. 

Rob zet het thema meteen krachtig neer met schotse muziek en gesproken filmfragmenten. Zijn wappers vallen me steeds op. De techniek is mooi en hij speelt met de handdoek. Bijvoorbeeld door te beginnen met één handdoek die later uit tweeën blijkt te bestaan. Op het einde besteedt hij uitgebreid aandacht aan het toewapperen van de gasten. Ik heb in ieder geval kippenvel en dat beschouw ik als een goed teken tijdens een opgieting.

Rob werkt met de geuren hapiness (vanille, mandarijn en rozenhout), bloedsinaasappel met abrikoos, hooibloem en conifeer met mint.  Deze gooit hij op via water en ijs. Het valt me op hoe Rob zijn ijs en water met grove bewegingen opgiet, helemaal in stijl met het thema. Wanneer het draait om liefde komt er juist een enorm hart op de kachel om langzaam weg te smelten.

Buiten heeft Rob een drankje en stukje noga met een plaatje van Braveheart erop. De kok van Thermen Bussloo schijnt een printer te hebben waarmee je eetbare plaatjes kan printen. Een leuk detail dat me heerlijk smaakt. 

Vlieg met ons mee op ons vliegend tapijt ...

Urias Rahakbauw en Carline Versluis van Thermen Houten trekken meteen mijn aandacht. Ik zie een man in een goudkleurig pak en bijkleurende tulband. De dame naast hem draagt een paars rode outfit met gouden tinten. Met deze twee op een vliegend tapijt om de Arabische sferen te beleven. Ik ben heel benieuwd.

Ze beginnen met een uitleg over de geuren. Ze gebruiken amandelbloem (lekkernijen van zand-deeg), sinaasappel/kaneel (vleesgerechten) en limoen/mint (in de groene thee). Ik doe halverwege mijn ogen dicht en heb weinig fantasie nodig om me in de Arabische sferen te wanen.

Urias en Carline stoken de sauna flink op. Ze wapperen synchroon en gebruiken hoepels en doeken terwijl ze fanatiek water op de kachel blijven gooien. Na afloop voel ik me tevreden met mijn sinaasappel drankje en bereid ik me mentaal al voor op een snelle sprong in het koude bad.

Once upon a time in the Time

Een stukje humor in de opgieting, daar ben ik wel aan toe. Gerald Snellink en Alfred Dokter van Sauna Saré komen met cowboyhoed de cabine in. En niet als vrienden, ze kijken elkaar aan alsof ze ieder moment de wapens kunnen trekken. Gelukkig hebben ze een fles Whiskey bij die ze als eerste geur opgieten. Het ruikt en voelt direct als cowboy territorium. Gerald en Alfred versterken dit gevoel nog eens met de geuren Texas, Wilde Westen en Woestijn. 

Terwijl we cowboy deuntjes horen strijden Gerald en Alfred verder. Ondertussen zie ik het ijs en water op de kachel knallen. Op een gegeven moment beelden ze zelfs een sneeuwballen gevecht uit. Dat is ook een manier om ijs op de kachel te krijgen.

Aan het einde kondigen de heren aan dat ze willen afronden door van het oude naar het moderne Westen te gaan. Dit wordt een rondje voor de liefhebbers die nog door willen gaan (iedereen). De muziek wordt moderner en ze doen nog een extra rondje met stevige wappers. Buiten wacht een fris glaasje drinken.

Droomvlucht

Maaike Oosterhaven wil dat we wegdromen. Dat we onze eigen reis maken, dromen en de opgieting zoveel mogelijk proberen te ervaren. Ze vertelt daarom ook niet wat de geuren zijn. Zo worden we niet afgeleid door voorkennis en kunnen we ons helemaal richten op de opgieting zelf. En dat lukt prima. De relaxte muziek, de sierlijke dans en de lome warmte zorgen ook echt dat mijn gedachten wegdwalen. Normaal vind ik dat prima maar omdat ik nog een review ga schrijven moet ik nu echt moeite doen om alert te blijven.

Als ik bij een opgieting van Maaike ben dan valt haar ritmiek en soepelheid me altijd weer op. Deze saunameester van Sauna De Woudfennen danst heel sierlijk en ritmisch door de cabine terwijl ze opgiet en wappert met de handdoek. Ze gaat gekleed in een witte jurk met lichtgevende staafjes onderin. De handdoeken heeft ze zo gevouwen dat ze me doen denken aan vlindervleugels. Dit is een fijne opgieting en ook het frisse drankje achteraf smaakt me prima. 

The diary of ...

Gerdine Stout baseert haar thema op haar dagboek. En dat is niet het enige waarmee ze deze opgieting persoonlijk maakt. De handdoeken en de waaier zijn door haarzelf voorzien van symbolen en geprepareerd voor een opgieting. Het is al snel duidelijk dat ze fan is van Alicia Keys. De opgieting bestaat uit vier onderdelen die allemaal begeleid worden door een nummer van Keys.

De opgieting begint met een onbeantwoorde liefde. Ik ruik een rozengeur terwijl het nummer If I ain't got you door de cabine klinkt. Daarna komt Fallin' over de ups en downs in een relatie. Hierbij gebruikt Gerdine een geur van vanille met lavendel. Ondertussen komen we bij een andere liefde van Gerdine, New York. Daarbij passen een geur van appel en het nummer Empire State of Mind perfect bij. Deze saunameester van Orange Wellness Centre eindigt de opgieting met een kampvuurtje. Ik ruik dennen en hoor Girl on Fire. Buiten staat een schaal met appels te wachten.

Wil je meer weten van het Open NK Sauna Event? Ga dan naar www.saunameestervereniging.nl.    


Over Erik
afbeelding van Erik
Via Sauna Gespot kan Erik zijn sauna hobby combineren met zijn werk op het internet. Erik schrijft saunareviews, artikelen over sauna bezoek en over leuke arrangementen.

Reactie toevoegen