Sereen sauneren

Column sauna

Er zijn veel redenen om naar de sauna te gaan, en ze zijn allemaal goed voor ons. Maar voor mij is sereniteit daar een hele belangrijke van. Aan de ene kant ben ik een prater die houdt van een goed gesprek, aan de andere kant heb ik ook behoefte aan rust en vrede. En dat geldt zeker ook in de sauna.

Ik vind het leuk als een andere gast een praatje aanknoopt, maar ik kies net zo lief een stiltesauna uit, of een lege cabine. Want die gebruik ik graag voor een stukje meditatie. En na het koelen probeer ik de sereniteit in stand te houden in het zwembad.

Zwemmen na het sauneren is voor mij geen lichamelijke oefening, ik doe dan niet aan lichaamsoefening bij het baantjes zwemmen, integendeel. Ik wil in het zwembad het liefst ook sereniteit. Bij voorkeur stap ik dan ook in het zwembad als het er relatief stil is, met een kalm wateroppervlak. Dan glijd ik zo rustig mogelijk door het water, voel ik heel bewust het water ongehinderd langs mijn lijf glijden, geniet ik van elke sensatie. Af en toe draai ik me op mijn rug en geniet al zwemmend van het kijken naar de lampjes in het plafond, of in het buitenzwembad naar de lucht. Ik vind dat vooral in de winter heerlijk, als het buitenzwembad staat te dampen in de koude lucht en boven mij een heldere sterrenhemel te zien is. Daar geniet ik zo van, ik ga er helemaal in op.

En dan stapt er ineens een gast in het zwembad die het nodig vindt om te laten zien dat hij de crawl of de vlinderslag beheerst...


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reacties

afbeelding van Wendy van Ouwerkerk
Wendy van Ouwerkerk
prachtig
Mooi geschreven. Voor mij geldt hetzelfde.

Reactie toevoegen