The Wall – finale van het NK opgieten 2014

Stuk van de Berlijnse Muur op de kachel

Hans bouwt een eigen Berlijnse Muur op de saunakachel

Vorig jaar was de finale in Thermen Bussloo; dit jaar levert de Gelderse sauna de top 2 van het NK opgieten. Hans Barendse wordt Meester van de Handdoek met zijn opgieting The Wall. Tweede is Rob Keijzer (die vorig jaar 4e werd). De volledige uitslag is als volgt:

  1. Hans Barendse van Thermen Bussloo
  2. Rob Keijzer van Thermen Bussloo
  3. Fabian van Dijk van Thermen la Mer
  4. Martijn Vanhoorelbeke van Thermen R
  5. Jimmy Trioen van Thermen R
  6. Talitha Kuil van Sauna Peize
  7. Oshin Derieuw en Yvan Fermyn van Thermen R
  8. Angelique van Hal van Thermen Bussloo

Heb je dit jaar de finale van het NK bij sauna Devarna gemist? Geen zorgen, ik was bij elke opgieting aanwezig en heb over elke sessie een verslag gemaakt.

The Wall – Hans Barendse

waarschuwingsbord boven de ingangHans Barendse van Thermen Bussloo pakt groots uit. Zijn thema is gedetailleerd verwerkt in zijn opgieting. Buiten aan de cabine hangen verschillende foto collages met de geschiedenis van de Berlijnse Muur: van grenspost Checkpoint Charlie, de bouw van de Muur, ontsnappingen tot aan de uiteindelijke val van de Muur. Boven de deur hangt een bord: “You are leaving the American sector”.

Binnen staat een betonblok op de kachel om de Muur te symboliseren. Naast de kachel staan nog veel meer ‘bricks’ (bakstenen). Hans begint met een nummer van Klein Orkest: Over De Muur. Nu blijkt dat de ‘bricks’ naast de kachel niet alleen voor show zijn. Er zit ijs en water in dat Hans op de kachel giet. Vrijwel direct vult de cabine zich met de geuren sandelhout en roos. Hans vertelt me later dat die geuren geïnspireerd zijn op Les Filles De Berlin, een parfum uit de tijd van de bouw van de Muur.

'bricks' voor in de muur

Bij elke ronde bouwt Hans ook zelf een muur. Hij plaatst ijsblokken in de vorm van stenen op het stuk muur dat al op de kachel stond. Als ik hem de de tweede laag zie bouwen hoor ik Hey You van Pink Floyd en ruik ik patchouli. Tijdens de bouw van de derde laag luisteren we naar Freiheit van Söhne en ruiken we mirre. Tussen de lagen door klinken ook nog heftige geluidsfragmenten uit de tijd van de Muur: schietgeluiden, Duitstalige waarschuwingen en andere herinneringen aan de Muur.

Zoals jullie weten, de Muur is gevallen. En dat gaat ook in de cabine gebeuren. Hans Barendse zet zich schrap en ik hoor het nummer Another brick in the wall van Pink Floyd. Onder luid applaus slaat hij de muur van ijsblokken kapot. Hans giet vervolgens water op met de geur feestvreugde, een combinatie van champagne en zoete rabarber.

In deze 'bricks' zit water.

Maar.. We zijn hier niet in het theater; het draait om opgietingen. Water en een handdoek dus. Dat is Hans zeker niet vergeten. Het bouwen van de ijsmuur en het opgieten van de ‘bricks’ met water kost natuurlijk een beetje tijd. De resterende tijd zie ik hem alleen maar wapperen met zijn handdoek. De wappers zijn krachtig, gericht en mooi om te zien. Hans sluit af met een warme piek en leidt ons naar buiten waar we genieten van grapefruitsap en witte chocolade parfait in de vorm van bouwsteentjes.

Met deze opgieting wint Hans de titel Meester van de Handdoek 2014.
 

The Last Samurai – Rob Keijzer

Rob Keijzer als The Last SamuraiRob Keijzer houdt van grootse heldenverhalen. Zijn opgieting Braveheart bezorgde hem een plek in de finale. Nu draait zijn thema om The Last Samurai. Inderdaad, het verhaal uit die film met Tom Cruise. Dit verhaal draait om de Satsuma opstand in 1877 waarbij een aantal samurai een conflict heeft met de Japanse keizer. Een Amerikaanse officier die het Japanse leger traint wordt gevangen genomen door de samurai en vecht uiteindelijk met ze mee in hun laatste veldslag.

Als ik de cabine inloop zie ik direct de grote trommel met daaroverheen een Japanse vlag. Op de kachel staan ijsblokken in de vorm van samurai strijders. Ik ben benieuwd. Rob komt binnen in samurai kleding, inclusief zwaard. Na een openingsceremonie met het zwaard pakt hij twee stokken. Op de trommel begeleidt hij vervolgens het nummer Lovers van de 10-jarige Jackie Evancho. De sfeer is gezet.

opgietlepelRob pakt een emmer en een kunstige houten lepel met handvat van bamboe om het eerste water op te gieten. Daarnaast gebruikt hij Oosterse bakjes met daarin ijs, een holle bamboestok gevuld water en op het einde nog een stuk ijs ter grote van een emmer. De gebruikte geuren zijn limoen/citrus, bloedsinaasappel, maharadja en Japanse munt.

vegetarische sushi met Japanse theeTerwijl het verhaal zich afspeelt hoor ik steeds heftigere filmfragmenten, versnelt de muziek en wordt ook de opgieting intenser. Vlak voor het grootse einde pakt Rob de stokken waarmee hij eerder op de trommel sloeg. Nu slaat hij het grote blok ijs op de kachel kapot en zwaait nog eens krachtig met de handdoek. Ik heb kippenvel. Eenmaal buiten staat er nog een lekkere verrassing. Met eetstokjes pakken we een stukje vegetarische sushi en daarij krijgen we een kommetje Japanse thee. Rob wordt tweede met deze opgieting.
 

1001 Nights – Fabian van Dijk

Fabian versiert de saunakachelFabian van Dijk van Thermen La Mer is de Meester van de Handdoek 2012. Hij is ondertussen een vaste gast in de finale. Deze keer heeft hij een opgieting die draait om 1001 nights. Eenmaal in de cabine zie ik een versierde kachel. Op de kachel staan Arabische kaarsenhouders en twee theekannen. 

De show begint met droogijs. Over de vloer komt een mist aangedreven die meteen bijdraagt aan een mystieke sfeer. De magische en mysterieuze muziek brengen ons verder in de sfeer van 1001 nights.

Opgieten door FabianDe opgieting start met water uit de twee theekannen, ik ruik muntthee. Na een rondje met de handdoek gaat Fabian verder met een soort lange kruik waar eindeloos water uit lijkt te komen. Dit is groene thee met jasmijn. De derde ronde gebruikt Fabian een geur die hij 1001 nachten noemt. De laatste ronde gaat het droogijs op de kachel zelf. Ik zie een enorme pluim van witte mist opstijgen van de stenen.

Accessoires voor de aufgussDoor de rook boven de kachel zie ik pas echt hoe warm het is; er gaat een enorme luchtstroom naar het plafond. Vrij snel vult de cabine zich met de geur van groene appels. Fabian laat ondertussen zien en voelen waarom hij 3e is geworden bij de wereldkampioenschappen in 2013. Hij heeft een geweldige techniek die hij schijnbaar moeiteloos inzet. Daarnaast is Fabian een wapperaar die bij de top hoort wat betreft luchtverplaatsing. In gewone mensen taal, je kapsel waait uit model als hij langskomt. Een geweldige hete piek met kippenvel is het gevolg.

Buiten krijgen we een stukje Turkish Delight en drinken we verse muntthee. Fabian wordt vandaag derde.
 

Martijn Vanhoorelbeke – Schatten van de oceaan

Martijn VanhoorelbekeMet Martijn Vanhoorelbeke van Thermen R gaan we duiken. Hij heeft de cabine veranderd in een onderwaterdecor. Aan de muren hangen lichtgevende anemonen, er liggen visnetten en ik zie een reddingsboei met daarop de tekst 'Welcome aboard'.

Sauna versiert als onderwater settingOnze onderwatertocht gaat in drie stappen. Martijn start met Chinese munt waarna we de eerste duik nemen. Onder water zien we een schip met kolossale eikenhouten balken. Een eiken geur past hier perfect bij. Dan trekt een mysterieus licht onze aandacht. Martijn zet een houten schatkist op de kachel en daarin zit een lichtgevend, eeuwenlang verborgen, object. Met een langsdwarrelende geur van steranijs geniet ik van de laatste wappers. Buiten staat een kopje thee en daarbij een mooi doosje met een stukje chocolade. Van de zuurtjes die er bij staan geniet ik nog steeds als ik weer zit om de belangrijkste steekwoorden van deze opgieting op te schrijven. Martijn wordt 4e.
 

Jimmy Trioen – Over Jimmy

Jimmy Trioen van Thermen R wil ons meer laten zien van zijn tocht door de rondes van het Open NK. Die reis begint bij de voorronde. Hij vertelt dat hij onzeker was en zich afvroeg wat er zou gaan komen. Daarom start Jimmy met het branden van witte salie om zo de cabine te reinigen van negatieve energieën. Ik hoor een bekende deun van de film The Hobbit (Misty Mountains) als Jimmy zijn opgieting start.

Jimmy TrioenGaandeweg zijn opgietingen tijdens het event raakte Jimmy naar eigen zeggen steeds meer gepassioneerd. Er klinkt een volgend nummer uit The Hobbit: I See Fire. De stoom gaat deze keer vergezeld van de geur alpenden. Ik hoor een ander filmnummer, namelijk Tell Me Now uit King Arthur en ruik akkermunt.

Terwijl de passie groeide begon Jimmy zich steeds meer te realiseren hoe belangrijk de steun van familie, vrienden en collega’s is. Nu de tocht bijna ten einde is wil Jimmy ons bedanken voor deze fantastische periode. Hij gebruikt als geur citroen en litsea en wappert ons passie en warmte toe. Buiten staat een verfrissend yoghurtje met aardbei en op de deksel een geprint bedankje van Jimmy. Hij wordt vandaag 5e.
 

Talitha Kuil – Triple moon goddess

Talitha Kuil

Talitha Kuil van Sauna Peize combineert onderdelen van haar eerdere opgietingen in een nieuwe finale act. Haar thema gaat over de drie gezichten van een vrouw. Het gezicht dat iedereen ziet, wat familie en vrienden zien en hoe ze werkelijk is. Ze vergelijkt dit met de fasen van de maan.

Yoghurt met rozenblaadjes

In het 1e kwartier, opkomende maan, gaan we naar Cuba. Talitha giet limoen met mint op. Versterkt door de muziek van Gloria Estefan heb ik weinig moeite om me voor te stellen dat ik op Cuba ben. Talitha danst een salsa door de cabine terwijl ze met de handdoek wappert. Daarna volgt volle maan. De roos met wierook ruikt heerlijk en Talitha draait Loreena Mckennitt. Deze fase is gebaseerd op haar thema in de halve finale: Sheherazade die haar man elke nacht cliffhangers voerde opdat hij haar niet zou vermoorden.

Maar wie is Talitha nu werkelijk? Down to earth is het kenmerk van het laatste kwartier. Talitha gebruikt eikenmos en draati Celtic Woman. Sierlijk bewegend laat ze haar handdoektechnieken zien. Naderhand geniet ik van een bakje yoghurt met rozenblaadjes en mint, een mojito ijsje en een beetje Kombucho met een muffin. Met deze opgieting is Talitha 6e geworden.
 

Yvan Fermyn en Oshin Derieuw – Kaguya

Yvan Fermyn en Oshin DerieuwOshin Derieuw en Yvan Fermyn van Thermen R zijn het enige duo in de finale en gedeeltelijk titelverdediger. Yvan won namelijk vorig jaar samen met Jurgen de Meester de titel Meester van de Handdoek 2013. Dit jaar vormt hij een duo met Oshin en vertellen ze een verhaal over tederheid, elegantie, magie, kracht en woede.

Speciaal gevormde groene ijsstengelsOshin is een bloemenmeisje en haar vader, Yvan, is een voormalig samurai. Ze vertellen dat er spanningen zijn tussen de dorpen en Yvan besluit zijn dochter te trainen in vechttechnieken. Yvan opent de opgieting met groene ijsstengels. Vervolgens gaan ze trainen waarbij de handdoeken en vaandels stokken en zwaarden zijn. Ze bewegen synchroon en vader blijft dochter aanmoedigen en sturen.

Uiteindelijk breekt de oorlog uit. De muziek en wappers versnellen en de gevoelstemperatuur stijgt. Ondertussen komen er verschillende geuren voorbij: bergamot, gember, sandelhout met pompelmoes (grapefruitsap) en een mixgeur met den.

Heerlijk hapjesDe strijdkreet Kaguya klinkt door de cabine en met felle wappers ‘verdedigen’ ze eerst de ene en daarna de andere kant van de cabine. Als vader het vanwege zijn leefrijd rustiger aandoet vecht Oshin als getrainde vechtster krachtig door. Uiteindelijk overwinnen ze. Buiten staat de tafel vol met heerlijkheden. Ik geniet van een gemberdrankje met wasabinoten en een stukje noga. Oshin en Yvan worden 7e.
 

Angelique van Hal – Fantasy Forest

Angelique van Hal van Thermen Bussloo neemt ons mee naar het Fantasy Forest. In de cabine zie ik verschillende bosstukken hangen. Tijdens de opgieting worden deze steeds afwisselend verlicht. Angelique heeft een opvallende stijl tijdens het zwaaien met de handdoek. Het is een sierlijke beweging waarbij haar hele lichaam een geheel wordt met de handdoek. In de handdoek hangen noemt ze het zelf.

Fantasy ForestAls geuren gebruikt ze lemongrass/tangerine, ho-blad/palmarosa en cederhout/rozemarijn. Samen met de relaxt klinkende muziek is het makkelijk om weg te dromen bij deze opgieting. Naderhand eten we een bakje vruchtenkwark met daarin verschillende soorten bosfruit: blauwe bes, rode bes, bramen, etc. Angelique wordt vandaag 8e.


Over Erik
afbeelding van Erik
Via Sauna Gespot kan Erik zijn sauna hobby combineren met zijn werk op het internet. Erik schrijft saunareviews, artikelen over sauna bezoek en over leuke arrangementen.

Reacties

Bedankt, aangepast
Hoi Talitha, Bedankt voor je complimenten. Ik heb direct Peize naar Bussloo aangepast. Bedankt dat je me er op wees.
afbeelding van Talitha
Talitha
Angelique peize???
Super leuk verslag!! Maar er staat dat angelique van hal uit peize komt....moet thermen bussloo zijn;);)

Reactie toevoegen