Veelgestelde vragen

1. Erik en Nathalie, van welke sauna zijn jullie?

Wij zijn niet verbonden aan een saunacomplex. Daardoor kunnen wij onafhankelijke reviews schrijven over de bedrijven waar wij komen. Soms zie je wel ‘Sponsored Promotion’ staan bij een van onze blogposts. In dat geval hebben wij nog steeds onafhankelijk ons stuk geschreven, maar heeft een saunacomplex wel betaald voor de promotie ervan.

 

2. Kan ik bij jullie een saunareservering maken?

Nee, een reservering maken bij een bepaald saunacomplex kan niet via Sauna Gespot. Je kunt wel voor een groot aantal sauna’s alvast je entreevoucher bestellen. Je krijgt die dan meteen via de mail en is meestal goedkoper dan afrekenen aan de kassa. Kijk bij ‘Deals’ voor meer informatie hierover.

 

3. Wat betekenen die termen bij ‘soort sauna’ precies?

Saunabezoek draait om beleving; om ervaringen dus. Soms is het moeilijk om je gevoel in woorden te vatten. Tegelijkertijd roepen bepaalde termen bij de meeste mensen wel ideeën of beelden op waarmee ervaringen te beschrijven zijn. Met de saunatags hebben we dit proberen te doen.

Hieronder volgt een uitgebreidere beschrijving van de saunatags:

 • Actief

Dit zijn sauna’s waar je meer kunt doen dan alleen maar ontspannen; hier kun je zelf actief dingen doen voor, tijdens of aansluitend aan je saunabezoek. Dat zijn bijvoorbeeld yogalessen in het saunacomplex, maar kunnen ook activiteiten zijn die je buiten de deur onderneemt, zoals een fietstocht, wadlopen of een ballonvaart. Er kan overlap zijn met de tag ‘Inspirerend’ of ‘Lifestyle’.

 • Grote Tuin

Dit zijn saunacomplexen met meer dan een klein terras of patio buiten; vaak zijn dit sauna’s met lig- of zonneweide. De tegenhanger van sauna’s met een Grote Tuin zijn wat wij noemen ‘Stadssauna’s’.

 • Knus

Knusse sauna’s zijn bedrijven die een huiselijke sfeer hebben gecreëerd. Dit zijn de sauna’s waar Sauna Spotters in hun reviews woorden als ‘gemoedelijk’ en ‘gezellig’ gebruiken. Meestal zijn dit ook de kleinere sauna’s die ‘Intiem’ worden genoemd, als tegenhanger van sauna met het predicaat ‘Ruim’.

 • Lifestyle

Sauna’s met deze tag bieden ‘Lifestyle’ concepten in hun complex. Denk aan de Lifestyle magazines in de schappen; het gaat bij deze tag om de toon die sauna’s aanslaan met extra’s die ze aanbieden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om lezingen over voeding, paramedische behandelingen. Er kan overlap zijn met de tag ‘Inspirerend’ of met de tag ‘Actief’.

 • Overig

Soms is het lastig een sauna in een bepaalde categorie onder te brengen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat een complex niet een bepaalde ‘unique selling point’ heeft, maar een groot publiek aanspreekt. We gebruiken dan de term ‘Overig’.

 • Stadssauna

Stadssauna’s kunnen ook in een dorp gevestigd zijn. Het gaat bij deze tag om de ruimte buiten. Soms heeft een sauna een bescheiden terras of patio, zonder uitgestrekte tuin met ligbedden. Als de buitenruimte beperkt is, krijgt een sauna deze tag toegevoegd.

 • VIP

Deze tag gebruiken we meestal voor sauna’s die volledig ook privé af te huren zijn. Maar er zijn ook sauna’s met een klein gedeelte dat verhuurd wordt (een vleugel of alleen een kleedkamer). Deze sauna’s krijgen dan ook de tag VIP.

 • Duurzaam

Sommige sauna’s maken veel werk van duurzaam ondernemen: ze beperken of neutraliseren volledig hun CO2 uitstoot of gebruiken slimme warmteterugwinsystemen. Deze bedrijven noemen wij ‘duurzaam’. We gebruiken deze term ook om sauna’s te identificeren die kiezen voor lokale streekproducten of biologisch eten in de keuken.

 • Inspirerend

Deze tag bevat verschillende elementen. We gebruiken het woord ‘Inspirerend’ als de sauna gevestigd is op een heel bijzondere plek. Daarnaast noemen we sauna’s ‘Inspirerend’ als er bepaalde bezielde activiteiten plaatsvinden zoals klankschaalsessies en meditaties. Deze tag kan overlap hebben met de tags ‘Lifestyle’ (bijvoorbeeld bij lezingen over mindfulness) en de tag ‘Actief’ als er bijvoorbeeld Tai Chi of yoga lessen zijn.

 • Kuren

Een aantal saunacomplexen hebben de beschikking over een eigen bron en adverteren met hun thermaal baden. In dat geval kun je deze terugvinden via de tag ‘Kuren’. We gebruiken het ook als een saunacomplex een meerdaagse kuur aanbiedt, zoals een detox kuur.

 • Natuurwater

Als een sauna aan een meer gevestigd is, of een zwemvijver heeft gebouwd, dan krijgt het complex de tag ‘Natuurwater’. Bij deze bedrijven kun je dus in water springen en koelen dat niet chemisch gezuiverd wordt.

 • Ruim

Ruime sauna’s zijn wijds opgezet; de faciliteiten zijn verspreid over een grote ruimte of ogen uitgestrekt. Deze tag kan ook slaan op de grotere saunacomplexen, die veel cabines bieden op een groot terrein.

 • Stijlvol

Bijna elk saunacomplex zou je stijlvol kunnen noemen, maar sommige bedrijven gaan een stapje verder. Onder ‘stijlvol’ vind je dan ook de ‘bijzonder stijlvolle’ complexen, die een uitgesproken luxueuze uitstraling hebben. Dit zijn niet de wat meer eenvoudige no-nonsense sauna’s.

 

4. Wat betekenen die eurotekentjes bij sauna zoeken eigenlijk?

Omdat sauna’s hun prijzen nogal eens wijzigen, hebben we ervoor gekozen niet het precieze bedrag te noemen dat je betaalt voor een sauna entree. In plaats daarvan gebruiken we de eurotekentjes, om je een indicatie te geven van hoe duur een sauna is:

 • €: de prijs voor een sauna entree een hele dag in het weekend is minder dan € 20.
 • €€: de prijs voor een sauna entree een hele dag in het weekend kost tussen de € 20 en € 30.
 • €€€: de prijs voor een sauna entree een hele dag in het weekend is meer dan € 30.

We zijn telkens uitgegaan van het hoogst mogelijk bedrag: de sauna entree voor een hele dag in het weekend. Het kan zijn dat de prijs door de week lager uitkomt. We hebben ook geen rekening gehouden met kortingen.

 

5. Die blauwe mannetjes die ik zie als ik een sauna zoek, wat betekenen die?

Op basis van een verhaal kan je niet altijd een goede indruk krijgen van hoe groot een saunacomplex nou eigenlijk is. Dit proberen we daarom duidelijk te maken met de mannetjes bij ‘Capaciteit’:

 • [plaatje 1 mannetje]: dit complex heeft een of twee saunacabines en is verder ook niet heel groot.
 • [plaatje 2 mannetjes]: dit complex heeft drie of vier saunacabines en is een middelgroot complex.
 • [plaatje 3 mannetjes]: dit complex heeft vijf of meer saunacabines en is middelgroot tot groot.

Als wij cabines tellen, gaan wij alleen uit van de sauna’s. Een infraroodcabine en stoombad, hoe relaxt ook, tellen we niet mee en noemen we apart in onze beschrijving.

 

6.Ik zou wel naar een leuk saunacomplex willen gaan, kunnen jullie me adviseren?

Natuurlijk! Elke donderdag kun je op onze Facebook pagina [www.facebook.com/saunagespot]  gratis sauna advies krijgen van Nathalie. Verder plaatsen we berichten op basis waarvan jij een beslissing kan nemen, bijvoorbeeld welke saunacomplexen een leuk thema gebruiken, of welke meersauna’s mooi zijn. Kijk op de homepage onder ‘Magazine’ of ‘Gespot’ voor inspiratie! Heb je echt geen idee en kun je niet tot donderdag wachten: mail ons gewoon; we denken graag met je mee.