Vreemd

Column sauna

Als je naar een sauna gaat in een hotel, op een schip of bij een openbaar zwembad, dan verwacht je niet dat men zich aan dezelfde verstandige regels houdt als gasten van een gespecialiseerd wellnessbedrijf. Je komt er namelijk snel achter dat mensen niet weten hoe en of ze zich moeten kleden voor saunagebruik, hoe ze optimaal gebruik moeten maken van hun handdoek, of hoe ze met douchen hun saunabezoek zowel hygiënisch maken als gezond qua temperatuur.

Dus toen ik op vakantie eindelijk ontdekt had wat de beste tijd was om de scheepssauna helemaal voor mezelf te hebben, om geen rekening te hoeven houden met mensen die echt geen idee hebben van verstandig saunagebruik, zat ik elke morgen heel tevreden helemaal in mijn eentje op een handdoek in de de cabine.

Op een ochtend had ik weer flink wat stoom voor mezelf gemaakt met water uit de houten emmer, had de zandloper omgedraaid, en zat voldaan lekker te zweten, genietend van het zeezicht. Met het zweet stromend over mijn lichaam, zat ik wat te mijmeren over de weldadige uitwerking van de vochtige hitte toen er iemand binnenstapte. Nou wist ik inmiddels dat dit op die tijd in de ochtend vrij ongebruikelijk was, maar dat was niet het enige ongewone. Want de oudere heer die binnenstapte, was volledig gekleed! Zorgvuldig gestreken overhemd en een nette pantalon boven glimmend gepoetste leren schoenen. Hij ging vlak voor me staan, nam rustig de tijd om op zijn gemak rond te kijken, en zei toen (vertaald): 'Nou, dit is wel een prettige sauna, hè?' Ik wilde niet onbeleefd zijn, dus ik antwoordde: 'Uh ... ja - zeezicht, prettige temperatuur. Heel plezierig.' Waarop hij reageerde: 'Nou, dan kom ik later misschien wel terug.' Waarop hij zich omdraaide en wegging.

Vreemd.


Over Coen
afbeelding van Coen
Tolk-vertaler Engels/Nederlands en oprichter van Tolkonline.com. Coen schrijft niet alleen voor zijn beroep, maar heeft ook diverse blogs, en vertelt graag over zijn lievelingsvorm van ontspanning: sauna's bezoeken.

Reactie toevoegen