Wellnesstrends voor de toekomst

Wellnesstrends

5 mogelijke wellnesstrends voor de toekomst

We krijgen toegang tot meer informatie en begrijpen ons lichaam steeds beter. We gaan vaker op zoek naar manieren waarop we verantwoord kunnen eten, bewegen en leven. We weten meer, dus eten we beter. We genezen ziektes steeds minder; we voorkomen ze. Wellness- en beautyproducten veranderen en worden duurzamer. Ook op vakantie gaan we op zoek naar geluk en gezondheid. De definitie van wellness wordt steeds breder en omvat alle activiteiten gericht op het in goede fysieke- en mentale staat blijven. Is er een wellnessrevolutie gaande? Wellness.nl selecteerde 5 mogelijke wellnesstrends voor de toekomst.

Meer weten is beter eten

De beschikbare kennis neemt toe. Vroeger wisten we niet van het bestaan van gluten en superfoods. Door het internet is de hoeveelheid aan beschikbare kennis op het gebied van eten toegenomen. We kijken beter naar wat we in ons lichaam stoppen. We reinigen het lichaam als het ware van binnenuit. Dit zorgt ervoor dat we minder lichamelijke problemen hoeven op te lossen. We leggen de focus op het voorkomen van deze lichamelijke problemen. En dat is veel efficiënter. Beschikt iedereen in de toekomst over dezelfde informatie als een voedingsconsulent? Met alle informatie die beschikbaar komt probeert men op een gezonde en verantwoorde manier voedsel te consumeren.

Ziektezorg vs. gezondheidszorg

De gezondheidszorg gaat veranderen. De focus in de gezondheidszorg ligt voornamelijk op zieke mensen beter maken en niet op gezonde mensen gezond houden. Beter zou zijn als we de gezondheidszorg in het vervolg de ziektezorg noemen. Zorgverzekeraars gaan inzien dat je beter mensen gezond kunt houden in plaats van zieke mensen gezond kan maken. Producten spelen hier op in. Gezond en fit blijven, daar gaat het om. Oorzaak is een steeds groter wordende doelgroep: de babyboomers. Deze doelgroep wordt ouder en de kans op ziekte neemt toe. Een gezondere ontwikkeling is logisch, want deze doelgroep wordt ouder en wil tegelijkertijd zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijven.

Wellness- en beautyproducten veranderen

Waar wellness- en beautyproducten vroeger nog een focus hadden op het camoufleren van lichamelijke oneffenheden en vlekjes zien we voor de komende jaren een trend waarbij het verbeteren en begrijpen van de huid meer aandacht krijgt. De beautymarkt verduurzaamt. Producten worden gemaakt op basis van natuurlijke materialen. Chemische substanties worden aanzienlijk minder. Wellnessproducten zetten de komende jaren in op het duurzaam verbeteren van de huid. Iedereen heeft beschikking tot kennis, leveranciers begrijpen dat en spelen daar slim op in.

Well-being en fitness op vakantie

We gaan ons steeds minder vaak volmesten op vakantie. Wie de financiële keuze heeft, kiest voor een vakantie waar je beter van wordt. Zowel geestelijk als lichamelijk. En dat zijn geen all-inclusive formules. Lekker eten kan ook gezond zijn. We worden actiever; we ontspannen en genieten op een ander manier. De nieuwe generatie gaat samen sporten. Want, inspannen is ontspannen. Van yogalessen tot aan hardloopclubjes, op vakantie. Hardlopen in de brandende zon? Nee, in de vroege morgen of aan het einde van de dag. Vooralsnog is deze trend niet besteed aan de grootste groep Nederlanders. Maar als we langer en gezonder willen leven, dan zet deze trend zich door. Geestelijk ontspannen, in de breedste zin van het woord. Well-being op vakantie.

Wellness is meer

Wellness is onlosmakelijk verbonden met een manier van lichamelijke en geestelijke ontspanning. En dat is het ook. In tegenstelling tot andere landen; daar gaan ze iets verder als het om wellness gaat. Daar staat wellness voor het actieve proces van het bewust worden en het maken van keuzes richting een succesvol bestaan. Met succesvol bedoelen ze dan een gezond en gelukkig bestaan. De vraag is: staat wellness voor gezonde ontspanning of voor een verantwoordelijke manier van leven? Of voor allebei? Producten en bedrijven doen het al jaren; verantwoord en duurzaam ondernemen. Gaan we dat nu als individuen ook met ons eigen lichaam doen? Ik ben benieuwd. Gaan we ons lichaam als tempel beschouwen, omdat we het langer nodig hebben? En wordt goed voor jezelf zorgen steeds belangrijker? De toekomst zal het uitwijzen

Dit artikel verscheen eerder op Wellness.nl - Wellnesstrends voor de toekomst van Mark Denslagen


Reactie toevoegen