Zwevende sauna

zwevende sauna

Een houtgestookte saunacabine, alleen bereikbaar via een brug en kan opstijgen tot grote hoogte. Rara, waar vind je dit? Het antwoord is sauna Woudfennen in Joure.

Tot enkele weken geleden had ik deze vraag niet kunnen beantwoorden. Tot mijn grote schaamte had ik nog nooit van een dergelijke cabine gehoord.  En toch staat er een saunacabine in Nederland die hydraulisch omhoog kan... terwijl je erin zit. Als je het niet gelooft: rechts staan de foto's. Je kan natuurlijk ook langsgaan en deze zwevende sauna met eigen ogen bekijken en uitproberen.

Saunarondje omhoog en omlaag

Ondertussen heb ik zelf een saunarondje gedaan. Ik was te gast tijdens het Sauna Event 'Meester van de Handdoek NL/BE 2012' toen bedrijfsleider Piet liet weten dat we mee de lucht in konden. Er waren tijdens het event veel mensen van andere sauna's en dat is natuurlijk een perfect moment voor De Woudfennen om deze cabine te showen.

De sauna staat op een klein eilandje in een vijver en is alleen bereikbaar via een bewaakte brug. Je kan namelijk niet zomaar in de cabine stappen en achter de knoppen gaan zitten. Uit veiligheidsoverwegingen gaat er altijd een medewerker van De Woudfennen mee. Gelukkig gaat deze Efteling Pagode Lookalike bij goed weer regelmatig omhoog. Even navragen bij de receptie brengt je al snel in hogere sferen. 

Voor het geval de saunameester het vergeet te zeggen: hang je badjas deze keer niet aan de haakjes bij de deur. De hele cabine inclusief het haakje met jouw badjas gaat namelijk de lucht in. Er is dan een bijzonder grote kans dat je moet gaan zwemmen om je omlaag gedwarrelde badjas terug te halen uit de vijver.

Zwaaien naar de koeien

Eenmaal binnen gaat de cabine langzaam omhoog. En blijkbaar moet ook een zweefsauna's van versnelling wisselen. Op 3 momenten voel je de cabine trillen. Ook al weet je dat er niets kan gebeuren, het voelde voor mij toch even spannend. 

Eenmaal boven kijk je uit over de toegangsweg naar Joure en de weilanden rondom. Een perfect uitzicht en een unieke ervaring om op hoogte in de verte te staren terwijl je op de achtergrond hoort hoe de saunameester de kachel nog even opstookt met een blok hout.

Ben je bang dat er iets gebeurt op grote hoogte? Maak je geen zorgen, er is een speciale knop die zorgt voor een beheerste en snelle landing. Is er nood of voelt iemand zich niet prettig dan sta je in no time weer beneden.


Over Erik
afbeelding van Erik
Via Sauna Gespot kan Erik zijn sauna hobby combineren met zijn werk op het internet. Erik schrijft saunareviews, artikelen over sauna bezoek en over leuke arrangementen.
haha, dan is het echt tijd
haha, dan is het echt tijd voor een nieuwe Tom Tom.
Ik zie die gezichten al voor
:) Ik zie die gezichten al voor me op de snelweg ... hûh? ... zitten we in Kaatsheuvel?!
Wat mij betreft voegt het
Wat mij betreft voegt het vooral een extra beleving toe: het bijzondere van het omhoog gaan en het geweldige uitzicht. Voor zweten in een houtgestookte sauna hoef je natuurlijk niet omhoog. Wat betreft Joure is het volgens mij ook een uithangbord. Ze liggen niet ver van de snelweg en telkens als die sauna de lucht ingaat zien de voorbijgangers een huisje boven de bomen uitzweven met daaronder de naam van de sauna. Een mooie reclame voor een mooie sauna lijkt me.
Waar ik nog even naar zoek
Waar ik nog even naar zoek is: wat voegt het nu precies toe aan een stilstaande houtgestookte sauna? Is dat alleen het uitzicht over de weilanden en de toegangsweg? Of is dat ook het gevoel van sensatie en zo te lezen ook van een zekere spanning? Weegt het ontspannende effect van de sauna en het uitzicht op tegen de veiligheidsmaatregelen, spanning en de behoefte aan de aanwezigheid van een noodknop? Geen idee, ik ben nieuwsgierig. Ik ben benieuwd welke visie hier achter zit. Heeft de uitbater daar iets over verteld tijdens de demo?